Начало Други Защо не трябва да се отказваме от спорта?

Защо не трябва да се отказваме от спорта?

Защо не трябва да се отказваме от спорта?
0

От детството чуваме гръмки фрази за това колко е важно да спортуваме и да предпочитаме ходенето пеша пред всяко транспортно пътуване. Но в зряла възраст всичко е различно. Много работа, безкрайни задръствания и ежедневие. Всичко това отнема последните сили и вече не сме адекватни за спорт.

Сега, когато в света настъпват големи промени и тялото е в постоянно напрежение, спортът е по-необходим от всякога. 

Физическата активност може да помогне при стреса. Спортът е незаменим.

Всяка физическа активност има положителен ефект върху хормона на стреса кортизол. Той е отговорен за натрупването на мазнини (като източник на допълнителна енергия), разграждането на протеините и повишаването на нивата на глюкозата. Именно кортизолът регулира безсънието, наднорменото тегло, предпазва ни от инфекции и активира мозъчната дейност. Физическата активност, в зависимост от нейната продължителност и интензивност, може да повиши или намали нивото на кортизола в кръвта. Нормализираното обучение помага за намаляване на нивото на този хормон и позволява на тялото да възстанови вътрешните резерви.

Ако ви е трудно да се принудите да отидете на фитнес след работа, заменете тренировката си с разходка, дори и кратка. Опитайте да преминете от „спортът е важен“ към „спортът е важен за здравето ми“