Начало Самбо и бойно самбо 6-кратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова обяви края на кариерата си

6-кратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова обяви края на кариерата си

6-кратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова обяви края на кариерата си
0

Шесткратната световна и десеткратна европейска шампионка по самбо Мария Оряшкова официално обяви края на спортната си кариера, но ще продължи да се развива като треньор, обяви самата тя на пресконференция.

Идвайки насам си дадох сметка за първи път, че всичко приключи. Поради ред причини трябваше да го направя, но ми беше много тежко. Все още изпитвам смесени чувства. Когато се обърна назад виждам каква подкрепа съм имала, затова съм една щастливка. Тези хора винаги са ме подкрепяли, за да мога да бъда толкова пъти на върха. Благодаря Ви! Винаги може да разчитате на мен за всичко. Спортът е моят живот! Затова ще продължа да се развивам в научните среди и в треньорската дейност. Залата е моят дом! Идеята ми е да покажа на децата, че може да пречупиш волята и характера си и да успееш„, каза шампионката.

Оряшкова получи парична премия и букет от легендарния треньор и благодетел на този спорт Стоян Саладинов, специален плакет от президента на БФ Самбо Росен Димитров, подкрепа от старши треньора на националния отбор Васил Соколов, както и награда от пресклуб (България).

Страшно се вълнувам, винаги съм бил до теб и докато съм жив винаги ще бъда. Ще те подкрепя във всички мечти, които имаш. Сега ще изпиташ удоволствието да предадеш на младите това, което си научила. Ти никога не изневери на своя път, пожелавам ти да станеш успешен треньор и да направиш много шампиони. Ти си прекрасен човек!“, се обърна към нея Саладинов.

Оряшкова беше поздравена от Димитров и Соколов, които също й пожелаха успех в следващата фаза от живота й.

С нея сме откакто беше 16-17-годишна. Мария е един невероятен характер, човек с невероятна воля. . . преминала е през много контузии и тежки моменти, но ги преодоляваше с воля. Тя е страхотна личност. Спортът губи, че тя вече не е състезател, но я печели като треньор„, каза Васил Соколов.

Шампионката е част от мисията на Стоян Саладинов, който провежда семинари в различни градове от страната против насилието над деца и жени, учейки ги на самозащита. Росен Димитров пък разкри, че скоро с брат си Румен ще открият нов център за различни бойни спортове в София, в който също ще обучават много деца.

Предпочитам да бъда полезна на себе си и на другите, да уча, да се усъвършенствам. Направих докторантура в НСА„, добави тя, а на въпрос на БТА вижда ли следващата Мария Оряшкова, отговори: „Много ще бъде трудно, но не е невъзможно. Вярвам, че тя е някъде в залите и скоро ще я открием. Дори няма да е само една или един, а много бъдещи шампиони„.