Начало Видео Мария Оряшкова: Игрите в Париж? Защо не… (ВИДЕО)

Мария Оряшкова: Игрите в Париж? Защо не… (ВИДЕО)

Мария Оряшкова: Игрите в Париж? Защо не… (ВИДЕО)
0

Мария Оряшкова отново показа, че е истинско явление не само в българския, но в световния спорт.

Докато някои хора бързаха да я „пенсионират“ заради некласирането на Летните олимпийски игри в Токио, Оряшкова тихомълком завоюва рекордна 10-на европейска титла по самбо! Нещо повече – на първенството в Лисамол (Кипър) тя стигна до първото място без да даде точка на противничките си, а само една битка се реши след изиграване на  пълното игрово време.

В първите две срещи Оряшкова постигна победи с по 8:0 срещу представителки на Грузия и Беларус. Във финала българката се наложи с 6:0 и ключ, който отказа Халина Ковалска от Украйна.

Голямата мечта на Мария е да участва на Летни олимпийски игри и тъй като самбото е неолимпийски спорт, тя направи опит чрез борбата. Въпреки че бе много близо, Оряшкова не стигна до квота. Непостигната цел не я демотивира и тя ще продължи подготовката си с женския национален отбор по борба за Световното първенство. Тя ще бъде включена в отбора за лагера във Варна.


На въпрос за следващите Олимпийски игри в Париж през 2024-та, тя отговори така:

„Париж?! Защо не… Стига да издържа. Но засега е много далеч. Има време!“  

Оряшкова посвети европейското злато на двете си племенници – Ралица и Мария.

„Мария беше като танк. Тя не даде точка и помете всички“, с гордост заяви легендата на родното самбо Стоян Саладинов. За уникалността на Оряшкова говори и личният ѝтреньор Иван Нетов, който я нарече чудо и предрече, че в следващите 10 години трудно ще се появи нейна наследничка.

Снимка: Емона Цончева/LAP.bg