Начало Самбо и бойно самбо Историята на най-популярната самбо снимка

Историята на най-популярната самбо снимка

Историята на най-популярната самбо снимка
0

Има една снимка, която е изключително популярна в самбо средите. Може да се каже, че е легендарна. Със сигурност спортните фенове са я засичали поне веднъж в живота си в някой уебсайт, на плакат, диплома, купа, медал, тениска, рисунка на стена в някоя зала… Дори и когато не става дума за самбо.

Мнозина обаче не знаят историята на оригиналната снимка.

Един от самбистите, участници в нея, е добре познат в самбо общността. Става дума за Евгений Насиров, който сега е треньор на националния отбор на Русия при момичетата до 18 години. На последното Световно първенство за юноши и младежи в Гърция дори неговият състав спечели отборната титла.

„На кадърът е уловен моето запазено хвърляне, което често използвах в състезания. Много е амплитудно и красиво. Благодарение на това хвърляне почти винаги печелех“, казва Насиров в интервю за News.ru.

Къде е направена снимката?

Оказва се, че тази снимка не е направена по време на състезание, а в специална фотосесия. Случва се някъде през 2005 г. в спортната база на Руския държавен университет по физическа култура.

Защо фотографията стана толкова популярна?

„Не знам, може би моят кадър е впечатлил хората – казва Насиров. – Харесвам тази снимка, тук още имам коса (смее се).“

А какво е спечелил настоящият треньор от популярността ѝ.

„Никой не ми плаща пари за използването на фотография. Но ако изведнъж платят някой ден, обещавам да споделя“, завършва Насиров.