Начало Самбо и бойно самбо Наш самбист стисна зъби и се бори с тежка контузия в Минск

Наш самбист стисна зъби и се бори с тежка контузия в Минск

Наш самбист стисна зъби и се бори с тежка контузия в Минск
0

С тежка и сериозна контузия националът по самбо Ашот Мартиросян участва на вторите Европейски игри в Минск. Представителят ни при 74-килограмовите стисна зъби и се бори, въпреки че е със скъсани предни кръстни връзки на коляното. Той до последно криеше за травмата.

Контузията си Мартиросян получи на Европейското първенство в Хихон през месец май. По време на полуфинала срещу световния и европейски шампион Степан Попов от Беларус, Ашот усуква своето коляно.

„След като ме поведе в резултата със 4:0 в последните 28 секунди, трябваше да рискувам и тръгнах ва банк. Опитах се да го хвърля на коронната ми техника ,,руска кука”, с която съм обръщал доста срещи, но самата техника е доста сложна за изпълняване. Моят крак се усука в неговия и в последствие чух неприятен звук от коляното. Усетих остра болка, която не ми позволи да се изправя веднага. След около минута успях да се събера и да се изправя, за да продължа последните секунди от срещата, но просто беше невъзможно вече да обърна мача”, припомня си момента, в който получава травмата Мартиросян. Въпреки този инцидент, нашето момче се завърна от Хихон с бронз.

„След срещата треньорът ми каза да преценя дали контузията е сериозна и по-добре да не рискувам и за играя за бронзовия медал. Но аз бях категоричен, че ще се боря за него. Вече имах доста пети места, от които съм се прибирал разочарован, и си казах – днес няма да е пак така”, споделя Ашот. В битката за третото място той побеждава състезател от Грузия с 5:0.

След като се прибира от Испания, българският национал веднага прави обстойни медицински прегледи, а докторите са категорични, че не трябва да тренира и да се състезава на Игрите в Минск. Диагнозата от ядрено-магнитния резонанс е скъсана предна кръстна връзка на коляното и частично скъсани странични. Лекарите предупреждават, че може да се стигне и до по-фатален момент – прекратяване на спортна кариера изобщо. Препоръката е за незабавна операция и 6-месечно възстановяване поне.

Въпреки лекарската забрана, Ашот реши да стисне зъби и да се бори в Беларус.

И за част от времето не си помисих как е възможно да не отида и да не участвам. Започнах сериозно възстановяне. Бях решил, че каквото и да стане – аз ще участвам на тези Игри и не само ще участвам, но ще се класирам в челната тройка“, разкза боецът.

В Минск той остана на косъм от медала.

За съжаление успях да изпълня едва половината от целта, която си бях поставил. Заминах за Минск с отбора, влязох в категорията си без никакви проблеми в борбата с килограмите, но загубих първата схватка. Усетих, че не съм 100 процента пълноценен. Въпреки това се мобилизирах, защото трябваше отново да се изправя срещу Степан Попов – този път той беше в ролята на домакин и исках да го победя пред родната му публика. След 3 минутна схватка, загубих с 2 наказания, което е равно на 1:0”, споделя разочарованият национал.

Ашот Мартиросян се прибира днес в България заедно с националите по самбо, но без Мария Оряшкова, която ще продължи участието си в Минск и в турнира по борба. Самбистите ни направиха отлично представяне в Беларус, където завоюваха два медала. Цветелина Цветанова донесе първо отличие за страната ни, като взе бронз, а Мария Оряшкова постигна първо злато за България. Самбистите трябва да кацна в 15:05 в София.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.