Начало Видео „Шампионският път не е за всеки“: Близнаците Росен и Румен Димитрови за успехите в бойното самбо (ВИДЕО)

„Шампионският път не е за всеки“: Близнаците Росен и Румен Димитрови за успехите в бойното самбо (ВИДЕО)

„Шампионският път не е за всеки“: Близнаците Росен и Румен Димитрови за успехите в бойното самбо (ВИДЕО)
0

Шампионите по бойно самбо – близнаците Росен и Румен Димитрови, бяха гости в рубриката на Мария Константинова – „Златните„, по Bulgaria ON AIR.

Започнахме 1995 година, защото бяхме с наднормено тегло. Нашите братовчеди тренираха този вид спорт и казаха да опитаме, защото е доста интересно, ще се научим и може да отслабнем. Първо брат ми започна да тренира. След това каза, че е много хубаво и аз започнах. И така в продължение на годините натрупахме опит, вяра и започнахме да вземаме успехи в джудото и самбото„, разказа Румен Димитров.

Той сподели, че в родния им град Нови Искър не е имало клуб по джудо и самбо и тренировките са се провеждали на стадион „Локомотив“, като са пътували с автобус и трамвай след училище.

Шампионският път не е за всеки. Трябва човек да направи своите лишения, за да има успехи„, добави Румен.

Росен Димитров обясни разликата между спорното и бойното самбо: „В спортното самбо можеш само да се бориш, да хвърляш, да заключваш противника, да го задържаш и да правиш хватки. В бойното самбо може да използваш всякакви видови удари – от бокс, от карате, от кикбокс, всякакви видове хвърляния и те се точкуват. Имаш право дори на душене, което се използва в джудото. В бойното самбо е много по-освободен правилникът и много си прилича със свободните двубои„.

Публиката умираше от радост, когато излизаме на тепиха и нямаше значение кой ще бие, защото предоставяхме много високо ниво на дадения вид спорт, много високо спортно майсторство, в което хората, които разбират, се възхищават на това, което правим„, изтъкна Румен, а Росен добави, че между двамата винаги е имало съревнование, защото са близнаци и са в една и съща категория.

Двамата разказаха за контузиите си в името на самбото и за контузиите, които те са нанасяли на съперниците си. „Ако тупне и се предаде, съдията спира и ти го пускаш. Имало е случаи, когато човекът не иска да се предаде, а ти си го хванал на ключ и ти трябва или да му счупиш ръката, или да загубиш срещата„, посочи Росен.

Според Румен самбото е труден спорт и изисква лишения, както всеки друг. Той е категоричен, че от бойното самбо не можеш да се изхранваш и не се изкарват достатъчно пари.

Братята са на мнение, че най-големите им конкуренти в бойното самбо са руснаците. „Те са абсолютни професионалисти, имат много сериозен екип„, посочи Румен.

Шампионите изтъкнаха, че в бойното самбо психиката е много важна за победата и разкриха кои са били най-лесните им победи. Те споделиха, че прекарват всеки ден в залата и рядко пропускат тренировка, въпреки че са приключили състезателната си кариера.

Винаги, всеки един човек може да загуби, така че няма непобедими. Въпросът е, когато си в пика си да реализираш тази сила, защото, ако мислиш, че цял живот ще си с една физика, това с годините се променя„, каза Румен.

Аз искам да се възроди самбото и да тръгнат младите, да бъдат по-борбени, повече да желаят нещата, да се доказват за тях си, да сме един пример и подражание за тях и да ни радват с успехи„, подчерта Росен.

На въпроса на кой спортист биха искали да изпишат името със златни букви в спортната ни история, те отговориха Дан Колов и Станка Златева.

Гледайте целия разговор във видеото: