Начало Самбо и бойно самбо Трима национали с тежки контузии след Световното по самбо (ВИДЕО)

Трима национали с тежки контузии след Световното по самбо (ВИДЕО)

Трима национали с тежки контузии след Световното по самбо (ВИДЕО)
0

Много удари трябваше да понесе националният отбор на България на Световното първенство по самбо и бойно самбо за мъже и жени, което се проведе в Ташкент.

Шампионатът в Узбекистан бе исторически, след като самбото бе признат за олимпийски спорт тази година. Това доведе до промяна в категориите (от 9 станаха 7), като конкуренцията съответно се засили. Участие взеха бойци от над 50 държави, а страната ни бе представена от 10 състезатели.

Контузии, тежък жребий и известна тенденциозност в съдийството препънаха националите ни по пътя към медалите. България успя да стигне само до едно отличие в Ташкент – бронзовият медал на Мария Оряшкова в категория до 80 килограма.

Три изключително тежки травми попречиха на Ваня Иванова при дамите, както и на Радослав Марков и Ангел Ангелов в спортното самбо за призово класиране. Марков изобщо не излезе на тепиха, след като минути преди първата си среща се контузи по време на загрявка. Той е с извадено рамо.

Бронзовият медалист в категория до 68 кг. от последното Световно първенство в Нови Сад през 2020 г. Ангел Ангелов показа огромно мъжество, като изигра първенството със скъсани връзки и завърши на косъм от медала – 5-то място. Ангелов получи травмата си в 10-тата секунда на първия мач, но стисна зъби и не само доигра срещата, а така 5 мача до края на първенството.

Ветеранката Ваня Иванова счупи пръст по време на първата си среща срещу представителка на Хърватия, което я лиши от победата и от участие напред.

Соколов не скри проблемите, които са имали националите около Световното

„Най-тежкото първенство, на което съм присъствал – призна селекционера на националния отбор Васил Соколов на пресконференция в Пресклуб „България“. – Това е поради причината, че самбото вече навлиза в олимпийското семейство. Конкуренцията става безмилостна жестока.“

Соколов посочи, че конкуренцията в бойното самбо този път е била по-жестока от спортното самбо. В отделните категории са се борили по 25-26 състезатели. От четирима представители за България, тимът ни записа две пети места – на Ангел Ангелов и на световния (2015 г) и европейски (2013 г) шампион Веселин Иванов, който направи завръщане след 4-годишно прекъсване.

„Цедката в бойното самбо е много голяма, така че 5-то място е много голям успех“, добави Соколов.

Тежък жребий пък попречи на Оряшкова да атакува рекордна седма световна титла. Още в началото тя трябваше да се изправи срещу най-голямата си съперничка през годините Светлана Цимашенка от Беларус.

Парични премии за националите ни

С парични премии за пореден път зарадва самбистите легендата в този спорт Стоян Саладинов. Многократният шампион по борба, самбо, джудо и карате и един от емблематичните родни треньори, заедно със своето семейство, е от най-верните благодетели на българските състезатели по самбо и бойно самбо. В Пресклуб „България“ той раздаде 10 плика с бонуси за представянето на отборите на Световното първенство за мъже и жени, както и на Световното за юноши и девойки в Гърция.

Националите по самбо за мъже, жени и кадети получиха премии от Стоян Саладинов

Премии получиха състезатели Мария Оряшкова, Магдалена Върбанов, Ангел Ангелов, Веселин Иванов, Анна-Мария Манушева, Цветелина Маринова, Владимир Борисов и Димитър Смилянов, както и треньори Васил Соколов и Иван Нетов.

„Това е правилният път. Вървим напред. Щастлив и доволен съм, защото има надежда. Ще направим един сериозен анализ с цялото ръководство какво трябва да променим за догодина“, коментира Саладинов.

Президентът на Българска федерация по Самбо и един от най-успешните ни състезатели в този спорт Росен Димитров благодари на Саладинов за помощта.

 „Ние сме първо приятели, второ, сме едно голямо семейство и разчитаме един на друг. Промениха се доста неща във федерацията, положително. Ако продължим да работим в този екип, ще постигнем доста по-голями успехи. Нашата цел е да направим все повече млади хора да влязат в залите и да станат самбисти – хора с дисциплина, самочувстиве, отношение и отговорности. Да бъдат едни достойни хора. Самбото е един прекрасен спорт, който наистина трябва хората да вникнат в него и да го почувстват, да са всеотдайни, за да могат да постигнат големи резултати“, каза Димитров.