Начало Таекуондо 15 титли за България от международен турнир по таекуондо ITF в София

15 титли за България от международен турнир по таекуондо ITF в София

15 титли за България от международен турнир по таекуондо ITF в София
0

Силно представяне за българските бойци от международния турнир (клас А) по таекуондо ITF (неолимпийската версия) „ITF Taekwon-Do Sofia Open 2022във всички възрастови групи.

310 състезатели от 16 държави участваха в надпреварата, която се проведе в столичната зала „София“, като сред тях имаше много медалисти от световни и европейски първенства. Броят на клубовете от страната и чужбина бе 50.

Турнирът е част от спортния календар на Българска Федерация по Таекуон-до ITF и на Европейската Федерация по Таекуон-до ITF. Организатор бе ITF клуб „Левски-Ангели“ с подкрепата на Столична община и Фондация „София-Европейска столица на спорта“.

Страната ни зае второ място в крайното отборно класиране след спечели 79 медала. Броят на отличията бе най-многоброен измежду всички. Родните бойци стигнаха до 15 златни, 27 сребърни и 37 бронзови медала.

Първото място сред държавите зае Аржентина, която имаше по-малко медали (71), но повече първи места – 33.

Трети в крайното подреждане се нареди Румъния с 50 призови места – 15 златни, 18 сребърни и 17 бронзови отличия.

В различните възрастови групи – деца, юноши, девойки, мъже и жени отборен победител с 14 златни, 9 сребърни и 7 бронзови медала стана „ Тайгър тийм“ от Перник, на втората позиция по отличия завършиха таекуондистите от „ Тервел 2006“- Севлиево с 8 златни, 8 сребърни и 11 бронзови , а на третото място в отборната надпревара са „ Фолкън“, Благоевград с актив от 8 златни, 5 сребърни и 12 бронза.

Легендата на българския спорт и четирикратен олимпийски медалист по спортна гимнастика Йордан Йовчев награди медалистите  на „форма“ – момичета и момчета 8-10 годишни. От името на федерацията главният организатор на турнира Николай Спасов връчи на Йовчев специално изработен плакет.

Официални гости на „ITF Taekwon-Do Sofia Open 2022“ бяха президентът на Европейската ITF Таекуон-до федерация гранд майстор Майкъл Прюйт и цялото ръководство на EITF. Те поздравиха състезателите по време на официалното откриване.

„ Много съм доволен от показаното на турнира.След почти 11 години в София отново направихме голям шампионат по Таекуон-До и искам да благодаря на всички за подкрепата около организацията. Надявам се, че всяка следваща година ще правим подобен форум в столицата. – сподели Марио Богданов – председател на БФ Таекуон-До ITF. Имаме прекрасни деца, които показват невероятно израстване в спортно-техническо отношение, което ме прави много щастлив за бъдещето на нашия спорт. Поздравявам и техните треньори за усърдната работа в клубовете в цялата страна, защото се вижда, че нивото им е високо и така трябва да се продължава. Домакините от „ Левски- Ангели“ в лицето на Николай Спасов се бяха постарали изключително много, за да се случват нещата професионално в залата . Президентът на Европейската федерация по Таекуон-До ITF Майкъл Прюйт, който беше лично на турнира също даде много висока оценка за видяното от него и похвали организационния ни екип.“

Съвсем скоро част от таекуондистите ни ще участват на нов силен турнир, този път в Северна Македония. Очакват се над 50 български състезатели от различни клубове да премерят сили с конкуренцията в периода 24-26 този месец в Охрид.