Начало Киокушин 19 страни със заявка за Европейското първенсто по киокушин във Варна

19 страни със заявка за Европейското първенсто по киокушин във Варна

19 страни със заявка за Европейското първенсто по киокушин във Варна
0

Бойци от 19 държави са подали заявки за участие в 3-ото Европейско първенство по киокушин за мъже и жени под егидата на Световния киокушин съюз (KWU) и Българска карате киокушин федерация (БККФ). Град Варна отново е домакин на престижната надпревара, която ще се проведе на 5-ти декември в зала „Конгресна“ на  Дворецът на културата и спорта.

„Предвид сложната обстановка с COVID-19 в цял свят, за съжаление, много състезатели не успяха да дойдат. – коментира на пресконференцията шихан Александър Пичкунов, който е генерален секретар на Световния киокушин съюз. – Надявам се, че това първенство да мине добре и да се насладим на много хубави двубои. Тези, които искат да победят, ще победят. Пожелавам успех на всички и много победи! Бъдете здрави!

Състезатели от националния отбор на Българската карате киокушин федерация също ще се включат в двубоите за медали. Страната ни ще бъде представена от 9 състезатели: Ия Костова, Никол Харизанова, Виктория Наскова, Дилян Николов, Димитър Митев, Кристиян Добрев, Кристиян Дойчев и Васил Димитров.

„В тежката обстановка на пандемия нашата федерация направи всичко възможно да проведем това първенство при спазването на всички здравни мерки и изисквания. Надявам се всичко да мине добре накрая. Приветствам всички участници и им пожелавам успех. Нека най-добрите победят“, на свой ред каза Шихан Асен Асенов, член на Управителния съвет на Българска карате киокушин федерация.

Шихан Дейвид Питхол и Шихан Анджей Древняк, които са сред ВИП гостите на шампионата, поздравиха родната федерация за организацията и свършената работа дотук, както и на представителите на KWU.

„Искам да благодаря на БККФ за здравата работа, която са свършили в тези трудни времена. Също така и на Рамил Габбасов и Александър Пичкунов, които са свършили страхотна работа. Трябва да отбележим, че все пак имаме много атлети от толкова много държави“, заяви Шихан Дейвид Питхол, който е президент на Международната федерация по карате (IFK) и също член на Изпълкома на KWU.

Генералният секретар на Киокушин световната федерация (KWF) Шихан Анджей Древняк сподели личната си история и впечатления, за това как е дошъл за първи път в България преди повече от 40 години.

Не съм предполагал, че един ден ще бъда отново тук преди толкова грандиозен и важен турнир. Радостен съм да видя колко много се е развил киокушина в България за тези години“, посочи Шихан Древняк.

Елиминационните двубои от Европейското първенство на KWU ще започнат в 09:00 часа на 5-ти декември в зала „Конгресна” на ДКС. Те ще се провеждат на две татамитa. След като бъдат определени финалистите ще се състои и Официалната тържествена церемония. Цялото първенство ще се излъчва на живо по Boec.BG, Boec.COM, Kwunion.com и Kyokushinkarate.new

Част от програмата на Европейското първенство на KWU е двудневен Съдийски семинар, който включва четири практики. Той се води от Шихан Александър Пичкунов и Шихан Рамил Габасов. Включени са както теоретични лекции, така и практически упражнения. За първенството са ангажирани 38 съдии.

„Приветствам всички наши гости от толкова много държави, които успяха да дойдат в тези трудни моменти за света. И аз искам да благодаря на БККФ за организацията и ангажимента, което поеха. Проведохме досега два съдийски семинара и искам да благодаря на всички съдии, които участваха и свършиха отлична работа днес. В събота ще имаме още два семинара, в които ще наблегнем на работата, за да изпълним целта си, а именно да имаме коректно съдийство в мачовете“, каза Шихан Габбасов.

Третият Европейски шампионат по киокушин се провежда паралелно с няколко други големи спортни събития, на които Варна също е домакин – международната професионална галавечер SENSHI и тренировъчен семинар на Професионалната лига на Световния киокушин съюз, начело с кикбокс легендите от сериите К1 – трикратният световен К1 шампион Петер Артс и четирикратните световни К1 шампиони Семи Шилт и Ернесто Хуст. За пръв път част от SENSHI и инструктор в тренировъчния лагер ще бъде и ветеранът Алберт Краус, който е първият шампион на веригите „К-1 Маx“ и „SUPERKOMBAT“.

Снимки: Студио „Леземанн“