Начало Senshi Атанас Божилов: Искам да стана световен шампион, участието в SENSHI е неописуемо

Атанас Божилов: Искам да стана световен шампион, участието в SENSHI е неописуемо

Атанас Божилов: Искам да стана световен шампион, участието в SENSHI е неописуемо
0

Атанас Божилов е носител на европейската титла на SENSHI в категория до 75 кг., която спечели на SENSHI 17 през 2023 г. Той е световен шампион на KGP 2018 и WAKO PRO 2017, 2019, една истинска легенда със седемнадесет победи на ринга на SENSHI от своите 18 участия до момента. 

На 24 февруари в Двореца на културата и спорта във Варна, той ще премери сили с френския боец Джеймс Ламерие на SENSHI 20. Двамата ще се бият по правилата на KWU Full Contact в категория до 75 кг. Родният боец се съгласи да отговори на въпросите на ТОПСПОРТ преди важния дуел.

Наближава първото за тази година издание на международното бойно шоу SENSHI 20, на което ти за пореден път ще участваш. Подготвяш ли се усилено за предстоящия сблъсък?

– Подготовката върви по план, нямам контузии. Следвам определения тактики спрямо него, мисля, че всичко ще е нормално. Надявам се да съм здрав на 24 февруари и да изляза победител.

Проучил ли си силните и слаби страни на съперника?

– Проучил съм го, направил съм тактика за самия противник. Надявам се да неутрализирам силните му страни. Според наблюденията на моите треньори, работи повече в стил Муай-тай. Ходя два пъти в седмицата да практикувам борба, за да бъда силен в тази насока. 

Ще търсите ли категорична победа, евентуално с нокаут?

– Аз всеки път обещавам на зрителите, а и те очакват да направя един нокаут, както виждат, променям стила си на игра. Нокаутът обаче трябва да си дойде от само себе си. Искрено се надявам да триумфирам с нокаут!

През 2023 г. спечели европейската титла на SENSHI в категория до 75 кг. Кажи ни каква е формулата за страхотните ти успехи? 

– Формулата е много постоянство. Първоначално започнах с аматьорски спорт, след което преминах през професионалния. Аз също съм понасял не малко загуби, нямам само победи. Въпросът е, че бях постоянен,  полагах усърден труд в залата, тренирам всеки ден по два пъти. Почивам веднъж седмично. Например, ако пропусна събота, тренирам в неделя. С огромен труд победите рано или късно се постигат.

Може ли да споделиш кой е най-трудният опонент, срещу когото си се изправял до момента?

– Двама са най-сериозните ми противници. С един грък играхме за световна титла в София – доста оспорван мач. В Беларус съперникът ми също ме затрудни максимално. В тези мачове съм бил пределно концентриран и съм отделял голямо внимание и отдаденост.

Споделяш ли мнението, че SENSHI вероятно е най-престижното събитие, на което всеки български състезател е способен да покаже качествата си?

– Разбира се! Развитието е невероятно, постоянно се вдига нивото, за самото отношение към състезателите, е излишно да се говори, то е просто неописуемо. Необходимо е да се съревноваваш в SENSHI и да изпиташ емоцията.

Какви са ти целите за в бъдеще?

– Живот и здраве, доколкото знам очаквам мач за световната титла, надеждата ми е до края на годината да го изиграя, да стана световен шампион. А догодина живот и здраве обмислям да се оттегля от спорта и да го предам на по-младото поколение.

В такъв случай, на кого посвещаваш постиженията ти?

– На моето семейство, на децата ми най-вече, те ме търпят толкова години. Знаете, че всичко е лишения – лагери, подготовка, но винаги са ме подкрепяли във всяко едно мое начинание.

Те ще присъстват ли сред многобройната публика на SENSHI?

– Само синът ми, тъй като малката принцеса е на крехка възраст и не искам на този етап да ме гледа на живо.

И за финал, какво е твоето послание към привържениците на SENSHI?

– Трябва да си купят билет, за да усетят емоцията, обстановката. Няма да останат разочаровани, SENSHI 20 e юбилейно издание, ще предложи уникални срещи. Надявам се да подкрепят мен и другите български състезатели.