Начало Киокушин България праща 34 бойци на Световното по киокушин на IFK

България праща 34 бойци на Световното по киокушин на IFK

България праща 34 бойци на Световното по киокушин на IFK
0

България ще изпрати 34 състезатели на предстоящото Световно първенство на IFK (Международната федерация по карате). Надпреварата, която е за мъже, жени, юноши и девойки (16 и 18 г), както и младежи (до 21 г.), ще се проведе на 4-ти и 5-ти юни във Валенсия, Испания.

Интересът към шампионата е изключително голям, като има заявки от 465 състезали от 39 държави, като тази година Русия няма да вземе участие. Картотеките са повече от първенството през 2017-та, когато броят на бойците бе 403.

Националният отбор на БККФ е третият по големина състав, който ще се включи в първенството, като отстъпва лидерството единствено пред Казахстан (85 състезатели) и на домакините от Испания (82). Съставът от състезатели, които ще представят страната ни във Валенсия, беше определен след последния тренировъчен лагер.

Българските състезатели ще се изправят за титлите в 3 женски и 4 мъжки категории.

В тегловата категория до -55 кг Ия Костова ще премери сили на татамито с още 12 дами, а Мариела Любенова ще се изправи в най-силната женска категория до -65 кг заедно с още 21 дами.

България ще има участие и в най-оспорваната категория при мъжете – до 70 кг, с двама родни каратеки: Стилиян Петков и Андрей Андреев. В категорията са общо 37 представители.

Генади Стоев и Атанас Личев, заедно с още 32 класни бойци, ще се борят за призовете в категория до 80 кг.

На Световното първенство в Испания ще се изяви и европейският шампион и участник в професионалните галавечери SENSHI Кристиян Дойчев. Той ще се бие в категория до 90 кг, като от жребия ще стане ясно дали е възможен реванш между него и противника му от финала на 4-тото Световно първенство на KWU (Kyokyshin World Union) през 2019 година – Владимир Артюшин от Казахстан.

При най-тежките (над 90 кг) за титла срещу още 17 силни каратеки ще премери сили и Васил Димитров от България.