Начало Джудо България ще участва с девет състезатели на Световното по джудо

България ще участва с девет състезатели на Световното по джудо

България ще участва с девет състезатели на Световното по джудо
0

България ще участва с девет състезатели на Световното индивидуално и отборно първенство по джудо за мъже и за жени в Доха (Катар), което ще се проведе от 8 до 14 май.

В индивидуалната надпревара ще стартират Габриела Димитрова (категория до 52 кг), Ивелина Илиева (57 кг), Лидия Брънчева (до 70 кг), Янислав Герчев (до 66 кг), Марк Христов (до 73 кг), Георги Граматиков (до 81 кг), Ивайло Иванов (до 90 кг) и Борис Георгиев (до 100 кг). За отборната надпревара са заявени Ивелина Илиева, Лидия Брънчева, Ирина Железарска (над 78 кг), Марк Христов, Ивайло Иванов и Борис Георгиев.

На пресконференция днес президентът на Българската федерация по джудо доц. Румен Стоилов връчи традиционната премия на капитана на националния отбор Ивайло Иванов за спечеленото бронзовото отличие на турнира от Големия шлем в Анталия (Турция) в началото на април.

За медала на Ивайло като федерация можем само да адмирираме неговите успехи. Но нашите основни цели са Европейските първенства, Световните и олимпийските игри. Сега в Доха за първи път ще участваме с отбор на шампионат на планетата, след като Ирина Железарска получи „уайлд кард„, каза Стоилов.

Той призова народните представители да се мобилизират и да гласуват държавен бюджет, тъй като положението в спорта е много тежко.

Всички знаете, че в момента сме без бюджет. Призовават депутатите да се мобилизират и да гласуват държавен бюджет. Благодарение на министър Весела Лечева все още федерациите съществуват. В централата по джудо ние получаваме средства за заплати на треньори и състезатели. Ако досега трябва да са ни превели 1 милион лева, те са ни дали около 10-15 процента. Положението е много тежко, защото след 25 дни имаме Световно първенство. След него ще се готвим само в София, но няма да имаме лагери и състезания. Ако сега имаме четири квоти за Париж 2024, ако не участваме на три-четири състезания ще бъдат нула„, заяви още цитираният от БТА доц. Румен Стоилов.

Ивайло Иванов каза, че е доволен от отличието, мобилизиран е и продължава да се подготвя за следващите състезания.

Това беше една поредна подготовка за Световното първенство. Лично моите цели също са Европейското, Световното първенство и олимпийските игри. Аз никога не съм доволен, когато не съм на върха, но все пак съм доволен, че спечелих медал в новата категория. Последните три състезания винаги ми се пада по жребий да играе с водача в ранглистата Бека Гвиниашвили (Грузия). При нас борбата за олимпийски квоти е до последно. Мотивиран съм, продължавам да се готвя. Благодаря на федерацията за подкрепата и за това, че ни осигуряват средства за лагери и турнири„, добави Иванов.

Снимки: Lap.bg