Начало Граплинг и BJJ Бразилската ММА легенда Деймиън Майа загатна, че ще бъде опонентът на GSP за завръщането му

Бразилската ММА легенда Деймиън Майа загатна, че ще бъде опонентът на GSP за завръщането му

Бразилската ММА легенда Деймиън Майа загатна, че ще бъде опонентът на GSP за  завръщането му
0

Преди няколко седмици ММА феновете се оживиха около новината за завръщането на бившия шампион на UFC Джордж Сейнт-Пиер към състезанията. Канадецът обяви, че възнамерява да се състезава отново, но не по правилата на смесените бойни изкуства, а в надпревара по граплинг. Джордж е достатъчно разпознаваемо име, чиято поява в какъвто и да е боен формат има потенциала да създаде необходимия интерес. Висящият въпрос около това кой ще бъде негов опонент изглежда вече е получил отговор. Към момента за най-вероятен съперник на канадеца се смята бразилската ММА легенда и майстор в БЖЖ Деймиън Майа, а новината дойде от самия Майа, който написа в социалните мрежи:

„Нещо се задава и наистина има потенциала да мотивира човек. Да изляза в мач по граплинг срещу Джордж Сейнт-Пиер ще бъде огромно предизвикателство и голяма мотивация. Ти, Джордж, си един от най-великите състезатели за всички времена и аз те уважавам много. В играта съм. Очаквам да се изправим един срещу друг в издание на @ufcinvitational„, написа Майа.

Стойността на подобен сблъсък е безспорна. През активните си състезателни години Джордж се отличаваше с качествена и компетентна игра на земя, умело и търпеливо шлифована от новозеландския черен колан и изключителен инструктор Джон Данахър. В миналото Сейнт-Пиер участва и в световните финали на ADCC. Макар да не постигна нещо запомнящо се, самият факт, че професионален ММА боец получава подобен инвитейшън е достатъчно висока оценка за техническите му умения в партер.

Деймиън Мая от своя страна е сред бразилските бойци, които в миналото бяха основен флагман на БЖЖ в смесените бойни изкуства. Мая демонстрира изключително майсторство в поредица двубои срещу корави съперници и мнозина от тях бяха победени единствено със захватни похвати и минимално използване на страйкинг елемента в ММА. Мая е не просто познато лице от масовката на бразилските черни пояси в ММА, а символ и доказателство за ефективността на джу-джицу. Така Джордж Сейнт-Пиер срещу Деймън Мая изглежда не просто проект за двубой, който да срещне две стари муцуни на спорта, предизвиквайки носталгични възгласи в аудиторията, а двубой, който реално може да предложи зрелище, въпреки възрастта на двамата атлети и факта, че не са активни състезатели от известно време.

Към момента Деймиън е на 45 години и половината от своята кариера в ММА прекара в средна категория, преследвайки хегемона в дивизията и негов сънародник Андерсън Силва. По-късно Мая премина в полусредна категория, търсейки възможност за печелене на пояса срещу тогавашния шампион Тайрън Уудли. Бразилецът успя да стигне до битка за титлата и в двете категории, но загуби с единодушни съдийски решения. Въпреки че не постигна заветната цел да стане шампион, бразилецът бетонира името си като най-добрият джу-джицу боец в ММА за всички времена.

А междувременно Джордж тренира повече от сериозно: