Начало Джудо Джудистът Ивайло Димитров с бронз на Европейската купа в Дубровник

Джудистът Ивайло Димитров с бронз на Европейската купа в Дубровник

Джудистът Ивайло Димитров с бронз на Европейската купа в Дубровник
0

Българският джудист Ивайло Димитров завоюва бронз на турнира от Европейската купа в Дубровник. В надпреварата в Хърватия участваха 226 джудисти от 26 държави.

Димитров, който е състезател на столичния „Локомотив“, се впусна в битка за медалите в категория над 100 кг. Участието му стартира с успех над словака Мариус Физел след три наказания (шидо) на съперника. В полуфинала отстъпи пред Ким Келич от Словения също след 3 наказания. В директен спор за третото място българинът се наложи с ипон над италианеца Лоренцо Турини.

Титлата спечели хърватинът Марсел Скалеч, когото българинът победи за бронза на Европейската купа за младежи в Сараево през 2019-а.

За Димитров това бе първо голямо състезание след близо 10-месечна пауза, в която лекува травма.

„Най-трудната му среща беше първата – коментира треньорът Ганчо Дойков пред официалния сайт на Българска федерация по Джудо. – Словакът е доста опитен състезател с много успехи зад гърба си, но Ивайло успя да го победи с рутина, изпълни много точно и всички указания, които му бяха дадени. А на полуфинала всеобщото мнение, е че нашият състезател беше ощетен от съдиите и спрян от финала след три наказания. Хубавото е, че в срещата за бронза успя да се концентрира, хубаво тръгна, направи страхотно хвърляне и си спечели категоринчно с ипон.“

Димитров с треньора си Ганчо Дойков

Двама българи имаше в категорията с най-много участници – до 81 килограма.

 Александър Желев от ЦСКА стартира с успех срещу Оливер Макарович (Хърватия) с вадзари, преодоля с ипон и Денис Турак (Словакия), а на четвърфиналите малко не му стигна срещу сърбина Жован Нисканович – вадзари. Но продължи на репешажите, където бе спрян от Ловре Барисич (Хърватия) с ипон.

Добромир Калистерски постигна две победи и загуба.

Останалите ни представители на турнира не успяха да стигнат до битка за медалите.