Начало Джудо Федерация по джудо удвои премията от Загреб на Марк Христов

Федерация по джудо удвои премията от Загреб на Марк Христов

Федерация по джудо удвои премията от Загреб на Марк Христов
0

С втора парична премия бе зарадван националът ни по джудо Марк Христов за бронзовото си отличие от Гран при в Загреб. Талантът от клуб „Шун Джудо“ стигна до третото място при мъжете в категория до 73 килограма в хърватската столица и за успеха си там заслужи бонус от организаторите на стойност 1200 евро.

Днес Христов получи и почти същата сума, но в левове – 2000, осигурена от Българска федерация по Джудо. Тя му бе връчена на церемония в Пресклуб „България“ с участието на президента на федерацията доц. д-р Румен Стоилов и неговият заместник Даме Стойков.

„При мен няма притеснение, че се състезавам вече при мъжете – призна 21-годишният Марк Христов, за когото това бе първи подобен успех при най-големите. – Спокоен ли съм, излизам и давам всичко от себе си. А бронзът в Загреб ми даде допълнително самочувствие, че се движим в правилна посока.“

Снимки: Юлиян Тодоров, LAP.BG

Медалът от Гран При е изключително постижение, тъй като конкуренцията е сред най-добрите в Европа и в света. За Марк това са и първите стъпки в олимпийския цикъл за Игрите в Париж 2024.

„Турнирът беше доста силен, победих двама състезатели, които са преди мен в световната ранглиста. Но на полуфиналите загубих от молдовец, срещу когото имах успех преди това“, разказа джудистът.

Марк разчита за подготовката са личния си треньор Свилен Скерлев и на своя баща Красимир Христов, който също е бивш джудист и настоящ треньор. Младокът призна, че прекарва в залата по 5 часа за тренировки.

Снимка: LAP.BG

Христов ще бъде единственият ни представил на предстоящото Европейското първенство до 23 г. в Будапеща, което ще се проведе през ноември. Другите двама национали – Георги Граматиков (81 кг) и Ивайло Димитров (+100 кг) са със сериозни контузии и отпадат.

Тази седмица стартира Световното първенство за девойки и юноши в Олбия, Италия. В състава са включени Анастасия Балабан (48 кг), Габриела Димитрова (52 кг), Лидия Брънчева (63 кг) и Борислав Владов (90 кг).