Начало Джудо Джудистите ни се сблъскаха с най-свирепата конкуренция в Токио

Джудистите ни се сблъскаха с най-свирепата конкуренция в Токио

Джудистите ни се сблъскаха с най-свирепата конкуренция в Токио
0

Българските джудисти останаха много близо до възможността да атакуват поне бронзовите медали на Олимпийските игри в Токио. За съжаление Фортуна отреди сходна съдба на Ивелина Илиева (57 кг), Янислав Герчев (60 кг) и Ивайло Иванов (81 кг). И трите ни големи имена в този спорт записаха по една победа и последвала загуба на 1/8-финалите, което не им позволи да се включат в надпреварата за отличията в японската столица.

Такава е равносметката за представянето на родното джудо в Токио. Илиева, Герчев и Иванов заеха девето място в своите категории, което не позволи на България да заеме предна позиция в класирането по нации. Трябва обаче да се отбележи следното – джудото бе с най-сериозната конкуренция от всички бойни спортове на Олимпийските игри! Справка със записаните за участие показва, че 393 джудисти от 128 държави са взели участие в Токио! Това е показателно за изключително голямата тежест на този спорт в олимпийското семейство.

Напълно очаквано, с най-много отличия се поздравиха домакините от Япония. Те спечелиха 9 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал на своя територия. Второто място е за Франция (2-3-3), следвани на трета позиция от Косово (2-0-0). Общо 26 държави успяха да качат свои състезатели на почетната стълбичка. Това означава, че цели 102 са останали извън сметките за медалите!