Начало Джудо Грузинец на пътя на Марк Христов в Будапеща
0

Грузинец на пътя на Марк Христов в Будапеща

Грузинец на пътя на Марк Христов в Будапеща
0

Марк Христов ще се изправи срещу грузинеца Алеко Мамиашвили в първия кръг на Европейското първенство за мъже и жени до 23 години в Будапеща, Унгария. Шампионатът стартира в петък, като звездата ни при 73-килограмовите ще се изяви още в откриващия ден.

В края на месец септември българинът спечели първото си голямо отличие при мъжете – бронз от турнира Гран при в Загреб. Именно с амбиции за качване на почетната стълбичка замина Христов и за този турнир.

В същата категория ще стартира още един наш национал – Мариян Палев. Той нямаше късмет на жребия и ще се изправи в първи мач срещу представителя на Русия Армен Агаян. Заявени в категорията са общо 37 състезатели.

На шампионата в Будапеща ще стартират още четирима наши джудисти. В категория до 66 кг ще излезе Боян Йотов, който по-рано тази година спечели бронз от турнир за Европейската купа при кадетите в Букурещ. Той ще срещне на старта Бенжамен Гомис (Франция). При 81-килограмовите ще стартира Добромир Калистерски, който ще се изправи срещу британеца Луис Делсол.

При супертежките над 100 кг сили ще мери Ивайло Димитров. Младият ни национал се върна подобаващо на татамито след близо 10-месечна пауза, в която лекува травма и през октомври спечели бронз на Европейската купа в Дубровник (Хърватия). Българинът ще срещне Серафим Компаниес от Израел.

При жените ще има само една наша състезателка – Габриела Димитрова (52 кг), бронзова медалистка от Европейската купа за девойки в Прага през лятото. Тя попадна в горната половина на схемата и чака победителката от мача между Ана Пулиш (Хърватия) и Кеня Перна (Италия).

Българският отбор е воден от треньорите Ганчо Дойков и Красимир Христов. В петък на сцената ще излязат както Марк Христов и Мариян Палев, така и Габриела Димитрова и Боян Йотов. В събота са схватките на Добромир Калистерски и Ивайло Димитров, а в неделя са смесените отбори, в които няма българско участие.