Начало Бокс Канело и Плант в битка за единствен по рода си пояс – коланът „Теотиуакан“

Канело и Плант в битка за единствен по рода си пояс – коланът „Теотиуакан“

Канело и Плант в битка за единствен по рода си пояс – коланът „Теотиуакан“
0

Тази неделя Канело Алварес (56-1-2, 38 нокаута) се изправя срещу Кейлъб Плант (21-0, 12 нокаута) в Лас Вегас в битка за обединение на титлите в Супер средна категория. Канело разполага с коланите на WBC, WBO и WBA, докато Плант държи този на IBF.

Победителят от този сблъсък не само ще стане един от малкото безспорни шампиони в историята на бокса с титли от четирите федерации и първият такъв в категорията, но той ще получи и един специален пояс – „Теотиуакан“.

Коланът „Теотиуакан“

Този пояс е възпоменателен и се дава от Световния боксов съвет (WBC)  като специален трофей за победителя (независимо от националноста му) в голяма битка, която се провежда около двата национални мексикански празника – 5-ти май (най-голямата победа на мексиканската армия над французите) и 16-ти септември (когато „инките“ празнуват своята независимост). Началото на тази традиция бе поставено през 2017-та година.

Досега са били изработени девет подобни колана и всичките са свързани с културата на Мексико – Хуичол I и II, Чиапанеко I и II, Мая I и II, Мазахуа, Отоми и Местизо.

Ред е на номер 10 – Теотиуакан. Той е подкрепен от правителството на щата Мексико и е вдъхновен от един от най-ярките културно-религиозни и икономически центрове в историята на страната.

Теотиуакан е древен град в Мексико (основан е между 1-7 в. пр. н.е. и е бил най-многолюдното селище в цяла Америка) и в превод означава „Където боговете са сътворени“ или „Мястото на боговете“. Намира се на 48 километра североизточно от Мексико Сити.

Изработката на пояса, кожа и обков, е вдъхновен от величието на Града на боговете, Теотиуакан и силата на Кетцалкоатл (Пернатата земя – в религията).

Центърът на колана се придържа от главите на две змии, символ на най-големия храм в града, а до тях личат пирамидите на Слънцето и на Луната.

Коланът се състои от повече от 40 парчета камък – „златен обсидиан“ (емблематичен за мексиканската култура, която е крайъгълният камък на икономиката по онова време). Двете змии са с нефритови зъби. Съвременни археолози са открили по време на разкопки в пирамидата на Теотиуакан череп на жена с украсени зъби. Професор Стивън Хюстън от „Brown University“ предполага, че украшенията в зъбите са били признак на висшата класа, те блестели при говорене. В зъбите били  вградени парчета от нефрит, пирит, дори имало и орнаменти.

„Пернатата змия“ – едно от основните божества на древния мексикански пантеон, срещана най-често в цивилизацията Теотиуакан (3 до 8 век), е част от геометричната рамка на пояса. Кетцалкоатл изглежда е бил замислен като бог на растителността – земно и водно божество, тясно свързано с бога на дъжда Тлалок.

Златният обсидиан и нефритовите ромби са геометрия, която се отнася до стенопис на Теотиуакан. Парчето включва месингови детайли, както и емблематичната пирамида на слънцето и луната.

Пътят до битката за обединение

За Канело Алварес със сигурност мотивацията ще бъде по-голяма, тъй като ще иска да прибави нещо от родината си към колекцията си. Преди по-малко от година той започна похода си към трона на дивизията като победи с единодушно решение и 12 рунда доминация в мача срещу Калъм Смит, спечелвайки поясите на WBC и WBA. След това без проблем премина през Авни Йълдъръм, който показа много вяли опити да нарани шампиона.

Така дойде ред на Били Джо Сандърс, който държеше пояса на WBO. Британецът се представяше добре до 8-ми рунд, но точно тогава се наниза на един от ъперкътите на Канело, а черепът му не издържа. Орбиталната му кост беше счупена на три места и от ъгъла му разумно спряха мача.

Кейлъб Плант взе пояса на IBF през 2019 г. след победа над Хосе Ускатеги по точки. Досега е защитил титлата си на три пъти – два с нокаут и технически нокаут, и веднъж по точки.

На хартия Плант притежава инструментите да създаде проблеми на Канело. Има бърз ляв прав, който обича да пласира от нестандартни позиции със сваления си гард. Предимството в ръста и обхвата са на негова страна, но това сме виждали в почти всички мачове на Канело в последните години. Силата на удара на двамата боксьори е несравнима и мексиканецът вероятно ще контролира ринга, чакайки удобен момент за някоя от запазените си бомби. Стилът на Плант е доста близък до този на Били Сандърс, а какво се случи там вече споменахме.

На пресконференцията преди мача двамата боксьори се спречкаха като Плант излезе от разправата с аркада, която според него се е получила заради слънчевите му очила. Факт обаче е, че Канело нанесе първото значимо попадение в двубоя, далеч преди той да е започнал.

Остава да чакаме и да се надяваме на интересен двубой!

Автор: Борис Гъргов