Начало Джудо Ивелина Илиева пред Boec.bg: Всяко нещо си има начало и край

Ивелина Илиева пред Boec.bg: Всяко нещо си има начало и край

Ивелина Илиева пред Boec.bg: Всяко нещо си има начало и край
0

Българската националка по джудо Ивелина Илиева даде специално интервю за Boec.bg непосредствено след участието и на летните Олимпийски игри, които се провеждат в Токио. Състезателката на СК „Шун Джудо“ записа победа и загуба на Игрите, а малко след края на участието си тя съобщи, че слага край на спортната си кариера. Ето какво сподели Илиева относно това решение и представянето и в Токио:

– Какво беше чувството да играеш на Олимпийски игри? Различава ли се по нещо от другите състезания, когато стъпи на татамито, или забрави за всичко в този момент?

– За мен нямаше разлика. Състезание като състезаниe, с единствената разлика, че се провежда на 4 години.

– Как се почувства и какви мисли минаха през главата ти след победата в първия рунд?

– Нямаше мисли и емоции. Бях равнодушна, фокусирана за следващия кръг .

Ивелина Илиева отпадна на 1/8-финалите в категория до 57 килограма след поражение от актуалната световна шампионка Джесика Климкейт от Канада. Преди този мач българката победи трикратната шампионка на Африка Гофран Хелифи от Тунис с Ипон.

Ивелина Илиева секунди преди победата над Халифии преди

– След втората среща ти съобщи, че спираш със състезателната дейност. Какви са причините зад това решение и то категорично ли е?

– Причините за това решение са, че вече съм почти на 30 и е време да поема по нов път. Всяко нещо има своите начало и край.

В началото на годината Илиева получи тежка травма в коляното и се възстановяваше в клиника в Швейцария. Въпреки това, тя участва в състезание от веригата „Голям шлем“ и няколко международни лагери.


– Въпреки тежките контузии, през които си преминала, ти все пак стигна до Рио. Доволна ли си от постигнатото през кариерата ти?

– Не съм доволна, че не постигнах резултатите, за които се борих, но съм доволна, че се справях с всяко препятствие, което изскачаше на пътя ми, колкотo и невъзможно да изглеждаше.


– В оптимална форма ли беше за Игрите и успя ли да се запазиш здрава след тези две срещи?

– Да, мисля, че бях в оптимална форма. Въпреки контузията, успях да се подготвя добре. Здрава съм

– След като измина този път, какъв съвет би дала на тези след теб, които вървят по твоите стъпки?

– Да преследват мечтите си и да не се предават, колкото и трудно да е.

В кариерата си Ивелина има множество медали от отворени първенства на Европа и четири медала от Гран При турнири. През 2016-та печели сребърен медал от Европейско първенство в Казан и отворена Европейска купа в София. Година по-рано печели Европейската купа в столицата ни.

– Ако спреш със състезателния спорт сега, какви са бъдещите ти професионални планове?

– Бъдещите ми професионални планове ще ги покаже времето.

Ивелина Илиева с последен поклон пред състезателното татами


– Връщаш ли се в залата веднага, след като се прибереш в София, или ще си дадеш заслужена почивка?

– В залата не знам кога ще се върна. Имам нужда от малко време, за да приема неуспеха си. Когато го направя, няма да е като състезател.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".