Начало Интервюта Лео, носещ духа на Апостола, пред boec: Народът забравя героите си, забравя завета им и това, за което са се борили

Лео, носещ духа на Апостола, пред boec: Народът забравя героите си, забравя завета им и това, за което са се борили

Лео, носещ духа на Апостола, пред boec: Народът забравя героите си, забравя завета им и това, за което са се борили
0

Леонард Георгиев е един млад, амбициран и горд българин. Той е човекът, който слага няколко години поред транспаранти на Васил Левски на видни места в София. За да ни напомни кои сме, за да помним заветите на Апостола и да пазим и обичаме родината си. А точно днес, на 144 година от смъртта на Левски, е добре да поговорим с човек, който носи в себе си духа на Апостола.

– Разкажи ни малко повече за себе си?
– Казвам се Леонард Георгиев, на 26 години съм. Бивш състезател съм по бойни изкуства. Прекарал съм голяма част от съзнателния си живот в залата, подготвяйки се за поредното състезание. В момента работя, предпочитам да запазя естеството на работата си за себе си. През свободното си време поддържам форма, чета книги и работя по лични проекти.

 – От къде дойде идеята за поставянето на транспарантите?
– Същият транспарант беше поставен за първи път преди 2 години на същите сгради, но на противоположната фасада , гледайки към центъра на София. Идеята ми дойде съвсем случайно, след като минавах покрай сградите , за пореден път замислен върху проблемите в България.Допадна ми идеята „покрива“ на София да осъмне с лика на Васил Левски, гледайки към нас изпитващо и в очакване – очакване за действие.

 – Кой те вдъхновява?
– Вдъхновението си черпя от личности достатъчно смели и дръзки, хора които вярват,че могат да променят света към по-добро. Личности дали живота си в името на една безсмърта идея, която е задвижвала цялото им същество. Апостола на свободата е може би най-светлия пример.

 – Към кого са насочени транспарантите?
– Мечтите ми са свързани с България. Тук искам да попитам власт имащите в държавата ни – С какво са свързани вашите мечти?! Транспаранта е насочен към всеки, който е горд ,че е българин.

 – Какъв е проблема на България и мислиш ли, че с подобни инициативи можем да събудим духа на българина?
– Лошо е ,че България изобщо има нужда от подобни проекти. Народът забравя героите си,забравя завета им и това ,за което са се борили. Българина е спрял да черпи вдъхновение от Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов и десетките други видни борци за свобода. Медиите ни заливат с куп ненужна информация, толерират простащината и ни представят измислени хора за „елит“. България обаче не е силикон и празни мечти.Вярвам че все още има достойни хора. Проблемите в България са много , но всичко започва от главите ни. Над народа ни тегне опустошителна духовна криза – много по-безмилостна от всяка друга. Свикнали сме да чакаме. Чакаме външен фактор да се намеси и да поправи това,което е счупено, но промяната няма да се случи. Докато не повярваме в себе си и не започнем да се борим за живота ,който искаме , няма да го заслужим.

– Има ли според теб много хора, които наистина милеят за България?
– „Дела трябват ,а не думи!“

 – Какво искаш да кажеш на всички българи в този ден, в който се навършват 144 години от смъртта на Васил Левски?
– Надявам се поне в този ден хората да помислят за голямата картина. Да разберат,че пътя не се крие в егоизма. По-разединени сме от всякога. Живеем във време , в което всеки е голям на думи, на дела – не чак толкова. Именно затова съм избрал този може би най-известен цитат на Апостола.  Искам да завърша с цитат: „ За да живее България има належаща нужда от нравствени великани, а не от безмълвни и поцепени нравствени кастрати. За да побеждава България трябва да се води от възвишени характери,а не от безмълвни и роболепни самопоклонци.“

Искам да изкажа благодарност към управата на НИКМИ за предоставената възможност, както и на изп. директор на конфедерацията по кикбокс и муай тай Димитър Спасов за огромната подкрепа.

2