Начало Джудо Лидия Брънчева: Ивайло Иванов силно ни мотивира, готова съм за голямата крачка

Лидия Брънчева: Ивайло Иванов силно ни мотивира, готова съм за голямата крачка

Лидия Брънчева: Ивайло Иванов силно ни мотивира, готова съм за голямата крачка
0

Лидия Брънчева е една от най-изявените български джудистки при девойките на международна сцена. Миналия уикенд в Пазарджик тя спечели нова титла на Държавното лично първенство в категория до 63 килограма при жените.

Състезателката на Спортна академия ЦСКА надви Йоана Манова (“Шун Джудо”) на финала и се поздрави с титлата.

В края на 2021-а година тя беше част от първия национален смесен отбор на България по джудо. Заедно със своите съотборници за малко не сътвориха най-голямата сензация на Европейското в Уфа (Русия), но загубиха от олимпийския шампион Франция с 3:4.

Това беше дебютът на Лидия при жените, а сега тя се готви и за своя личен такъв през април.

В интервю за читателите на Boec.BG талантливата Лидия Брънчева сподели своите планове за 2021-а година, припомни свои знаменити успехи от миналото и коментира една болезнена тема в обществото.

„Преди няколко дни отново станах държавен шампион при жените в категория до 63 килограма. Не съм си позволявала никога да подценя нито един мой противник и подхождам към всяка една среща концентрирана, тъй като всичко може да се случи. Знам, че ме считат за фаворит в моята категория, защото съм многократна шампионка на България и осъзнавам отговорността, която нося с това. Това е още една от причините винаги да бъда мотивирана и максимално концентрирана на състезание и да давам всичко от себе си“, започна Брънчева.

„Миналата година участвах в първия ни смесен отбор на Европейското първенство в Уфа, Русия. За мен беше изключително трудно, защото не играх в моята категория до 63 кг, а в горната – до 70 кг. Не познавах своите съперници, бях по-лека от тях. Преходът от девойки към жени е труден заради по-високата класа, но вече се чувствам готова да тръгна уверено по този път.“

„Това беше първо участие за България на подобен форум, отборът беше воден от най-добрия ни джудист Ивайло Иванов, което силно ни мотивираше. За повечето от нас това беше дебют на състезание от такъв ранг, което си каза думата и малко не ни достигна да отстраним Франция“, спомня си Лидия Брънчева.

Многократната златна медалистка за девойки погледна в близкото бъдеще.

Изправена е пред трудния преход към жените, а дебютът ще е особено отговорен – пред родна публика. Тя обаче остава уверена във възможностите си.

„През април в София ще се проведе Европейско първенско за мъже и жени, за което в момента тече подготовка. Шампионатът на Стария континент ще бъде в София и това ме мотивира максимално. Осъзнавам, че ще бъде тежко за мен – това ще бъде моят дебют на Европейско за жени, но ще дам всичко от себе си, за да се представя максимално добре пред родната публика“, обеща шампионката на България.

„Новата 2022 година за мен е началото на прехода от девойки към жени. Самата аз чувствам, че е време да направя тази крачка. Тренирам все по-усилено и осъзнавам, че няма да е лесно, но аз никога не се отказвам пред трудностите, а се мотивирам от тях. Знам, че ще се справя.“

Брънчева си припомни първите стъпки в джудо, едно от традиционните бойни изкуства и олимпийски спорт.

„Джудо започнах да тренирам, когато бях на 6 години. От любопитство отидох до залата с другите деца и още с първото ми влизане спортът ме плени. Казах на баща ми, че искам да се занимавам с джудо, а за моя изненада разбрах, че и той го е тренирал в Пазарджик. Помогна ми да положа основите си и ме научи на много неща. Още от тогава е постоянно с мен в залата и на състезания, когато има възможност. Това не се е променило до днес.“

„Мнението на приятелите ми за бойните спортове е положително. Много от тях се възхищават на това, което съм постигнала и на смелостта да се занимавам с боен спорт. По-близките ми приятели се вълнуват и се притесняват заедно с мен и когато имат възможност посещават състезанията. За тях емоциите са големи и макар да не тренират бойни спортове осъзнават колко е трудно“.

Да си изявена шампионка в джудо често създава и забавни моменти, особено ако дисциплината не е позната на човека насреща.

„Много често непознати хора изпадат в странни ситуации, когато чуят, че съм шампион по джудо. Реакциите им са забавни. Първоначално са стъписани, защото в техните представи една жена, която се занимава с боен спорт, изглежда по друг начин. Често им отнема време, за да осъзнаят какво точно означава шампион по джудо“, признава големият талант на България при дамите.

В спортната си кариера до момента Лидия има възможността да посети много международни състезания и красиви градове. Два обаче остават по-специални за нея.

„Най-ярко в съзнанието ми остават два града. Във Варшава (Полша) спечелих бронзов медал на Европейското първенство за кадети, а в казакстанския Алмати се класирах на пето място на Световното първенство при кадетите.“

„Схватката на татамито, която ще помня винаги, е за бронзовия медал на Европейското за кадети срещу рускиня. Самата среща продължи над 10 минути“, спомня си с благоговение Брънчева.

В България от години има разделение на отбори – ЦСКА и Левски. През 2020-а хулигани на „сините“ съблякоха невръстно момче в автобус, което тренира карате и живее в пансиона на спортна академия ЦСКА.

Шампионката по джудо е твърдо против подобни прояви и признава, че заради тях не носи клубните цветове на много места.

„Не съм се сбъсквала с проблеми за това, че тренирам в Спортна академия ЦСКА. Заради спортното хулиганство обаче винаги съм избягвала в градския транспорт да пътувам с екип на „червените“. Лично мен спортните хулигани искрено ме отвращават.“

Възпитаниците на източните бойни изкуства са много далеч от подобни прояви. Те са научени на дисциплина, отговорност и самоконтрол.

„Най-важният урок, който съм научила от моите треньори, е че всеки ден трябва да изкача едно стъпало по нагоре от предишния. Малките спортисти, които правят своите първи крачки в залата, бих посъветвала да бъдат упорити, да слушат треньорите си и да не се отказват пред трудностите“, завърши Лидия Брънчева.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.