Начало Статии ПОЛЕЗНО: Какво трябва да закусват спортистите

ПОЛЕЗНО: Какво трябва да закусват спортистите

ПОЛЕЗНО: Какво трябва да закусват спортистите
0

Закуска за шампиони.

Навярно сте чували това определение много пъти. И не случайно. Много специалисти по хранене и диететика казват, че това е най-важното хранене за деня. Защо? Защото ни зарежда с енергия за активен ден и защото най-лесно се изгарят приетите мазнини.

В тази статия ще ви дадем малко ценни съвети за пълноценна закуска, насочена към спортистите.

Плодове и комбинации

Закуската трябва да съдържа правилно съотношение на комплексни въглехидрати – бавно и бързо усвояващи се. Могат да се правят комбинации между плодове под различна форма (пресни плодове, сушени плодове, конфитьор) и мюсли, овесени ядки, трици, пшеничен грис, пълнозърнести филии или бисквити.

Зеленчуци и комбинации

Зеленчуците също са богат източник на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали и са чудесен избор при изгаряне на мазнини. Те почти не съдържат калории и на практика е невъзможно да се преяде с тях. Тези влакнести въглехидрати е препоръчително да се приемат с белтъчини, които са много полезни за всеки спортист. Аминокиселините , които се съдържат в белтъчините, са от жизнено значение за всички функции в тялото, освен това са отговорни за възстановяването на мускулната тъкан, растежа и т.н. Именно заради това, в закуската ви трябва да присъстват храни, богати на качествени белтъчини (яйца, извара, кисело мляко, ниско-маслено-безсолно сирене, суроватъчен протеин).

Ядки и комбинации

Ядките са от полезните и задължителни мазнини, които трябва да приемаме. Те са засищащи и спомагат за предотвратяването на натрупване на излишни килограми. В много изследвания се посочва, че редовната консумация на ядки може да намали риска от сърдечносъдови заболявания, инсулинова резистентност и възпалителни процеси. Ядките са и богати на магнезий, калий и полезните мононенаситени мазнини. Препоръчваме ви преди да консумирате сурови ядки да ги накиснете във вода. Както и в комбинации с  други от по-рано изброените продукти, пасирани на блендър.