Начало Джудо Републиканският шампион по джудо Самуил Ананиев: Напътствията на Свилен Скерлев доведоха до успеха ми

Републиканският шампион по джудо Самуил Ананиев: Напътствията на Свилен Скерлев доведоха до успеха ми

Републиканският шампион по джудо Самуил Ананиев: Напътствията на Свилен Скерлев доведоха до успеха ми
0

Новият шампион на България по джудо за юноши в категория до 73 килограма Самуил Ананиев даде специално интервю за Boec.BG след впечатляващия му успех. На татамито в Сливен по време на републиканското първенство за юноши и девойки старша възраст възпитаникът на „Шун Джудо“ премина през конкуренцията си с шест ипона в шест двубоя. 16-годишният Ананиев записа най-впечатляващата серия от победи на шампионата, като приключи всяка една от срещата си след по-малко от две минути игра.

Ето какво сподели за медията ни младата надежда в бойните спортове Ананиев:

– Опиши ни чувството, когато се качи на най-високото стъпало на стълбичката в Сливен след спечелването на първата ти републиканска титла.
– Бях удоволетворен и щастлив, защото положените усилия в залата и извън нея бяха възнаградени.

– Ти спечели шест срещи безапелационно. Какви бяха настроението и нагласата ти през целия състезателен ден, че успя да запишеш толкова много и бързи победи?
– Бях спокоен, уверен и съсредоточен във всяка среща. Напътсвията и подготовката на треньора ми Свилен Скерлев доведоха до моя успех на татамито.

Самуил Ананиев със златния медал и неговия треньор Свилен Скерлев пред стълбичката

Самуил надиграва противници от столичните ЦСКА, „Локомотив“ и състезатели от Троян и Пазарджик. В три от срещите си той слага край на спора за по-малко от трийсет секунди. Младокът споделя, че помощта на съотборниците му, сред които са някои от най-доказалите се имена в джудо и самбо у нас, е двигател на неговия прогрес. Ананиев тренира с шампиони като Марк Христов, Борислав Янаков, Ивелина Илиева и други в доджото на „Шун Джудо“

– Мислиш ли, че тренировките ти с по-големите състезатели на Шун Джудо са от основен фактор за прогреса ти на тази възраст?
– Да, голяма част от напредъка ми се дължи на съотборниците ми, повечето от които са по-големи от мен. Те ми помагат в развитието с техните знания и опит.

– Мотивират ли те успехите в международни състезания на твоя съотборник, който се състезава в същата категория, Марк Христов?
– Разбира се, че ме мотивират. Неговите успехи ми показват, че с много труд, упоритост и постоянство се постигат високи постижения на международните състезания.

Самуил не се страхова да мери сили и с по-големите на състезания. Той участва редовно в турнири за по-високи възрастови групи и този уикенд му предстоят схватки срещу състезатели до 23-годишна възраст.

– Защо избираш да се състезаваш и в по-високите възрастови групи?
Всяко състезание е опит. Дори загубата е много поучителна и ми помага да поправя допуснатите грешки, за да не се повтарят. Това ми помага да съм по-уверен в себе си в бъдеще, без значение от възраста на противника ми.

Тази републиканска титла не е първата за Самуил. Той е печелил шампионата на България и в друга дисциплина – самбо. Сами разказва, че усъвършенства уменията си и в трети боен спорт, но основен фокус за него остава джудото.

– Кое повече ти харесва? Джудо или самбо? И защо?
– Категорично джудото е моят спорт. Спортът е по-разпространен из цял свят и възможноститие за развитие са по-големи. И не на последно място – защото е олимпийски спорт.

– Как реши да се занимаваш с бойни изкуства?
– Когато бях малък, баща ми ме заведе в залата и от тогава се запали желанието за победи и страстта към спорта. Израстнал съм в семейство със спортисти и това от части предопредели съдбата ми.

– Има ли друг спорт, който практикуваш, който ти помага в джудото?
– Да, практикувам и бразилско джу джицу, което помага за партера в джудото и улеснява победата на земята.

– Трудно ли е да си добър в училище и на татамито?
– Не е трудно, ако си организиран и целенасочен. Има време за всичко.

– Имаш ли хобита, които ти помагат да разпускаш след/преди тренировка?
– Обичам да чета книги, доставя ми удоволстие. Също така прекарано време в компанията на любимия човек винаги ми се отразява много добре.

– Какви са целите ти в джудото до края на годината?
– Тази седмица предстои състезание ДЛШ до 23 години в град Панагюрище. След това има европейски купи, на които ще взема участие с цел класиране на европейско и световно първенство за кадети.

– Какво мечтаеш да постигнеш в този спорт?
– Имам високи цели. Искам да постигна нещо, което никой българин досега не е успял да направи, а именно Олимпийска шампионска титла. И освен това, европейски и световни успехи.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".