Начало Джудо Ивайло Иванов: Всеки спортист преминава през тежки моменти и разочарования

Ивайло Иванов: Всеки спортист преминава през тежки моменти и разочарования

Ивайло Иванов: Всеки спортист преминава през тежки моменти и разочарования
0

Българският национал по джудо Ивайло Иванов даде специално интервю за медията ни малко преди началото на новата 2022-а. Той разказа за плановете му за предстоящия олимпийски цикъл, в който ще се състезава в нова категория, и сподели как се е чувсвтвал след Игрите в Токио. Най-добрият български джудист за 2021-а записа една победа и една загуба и остана без медал от Олимпийските игри в японската столица, но постигна много други успехи през последните 12 месеца.

Ето какъв коментар даде Иванов за изминалата година и предизвикателствата през следващата:

Как оценяваш годината за себе си и националния отбор по джудо?
– Като изключим Олимпийските игри, оценявам годината си като добра. И най-важното, че успях да я завърша здрав и без сериозни контузии.

Кой успех определяш като най-голям за теб през 2021-а?
– Най-големият успех за мен през 2021-а беше бронзовият медал от Мастърса в Доха.

Освен историческия медал от турнир от веригата „Мастърс“, Иванов завоюва и две пети места от други елитни състезания през годината – Големия шлем в Ташкент и Европейско първенство.

Премина през много трудности през 2020 и 2021 в професионален план. Разкажи ни кои са най-големите уроци, които успя да намериш в тези две тежки години.
-Всеки спортист има тежки моменти и разочарования в кариерата си. Важно е самият той да взима поуки от грешките си и да не ги повтаря. Да намира мотивация в себе си да продължава да гони мечтите си и да се раздава, дори когато резултатът не е такъв, какъвто му се иска.

– Как се справи с разочарованието от липса на медал от Игрите в Токио?
-Трудно се справих с разочарованието. Семейството и децата ми помогнаха да успея, но все още не съм го превъзмогнал на 100%. Човек трябва да затваря старите страници, защото ако не го направи, те не му позволяват да продължи напред. Затова през тези шест месеца след Токио се концентрирах изцяло върху семейството си. Сега започваме подготовка за Игрите в Париж, които всъщност са само след две години.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivaylo Ivanov | Judoka (@ivayloivanovjudo)

След Олимпийските игри в Токио българската гордост в бойните спортове обяви, че вече ще мери сили в по-високата дивизия до 90 килограма. Роденият в Монтана джудист вече направи едно преборване в тази дивизия. Това се случи на Европейското първенство за смесени отбори. Националите ни бяха на крачка от това да победят традиционно доминиращата нация в този спорт – Франция.

Какви са очакванията ти за конкуренцията в новата категория?
Както старата, така и тази категория е много конкурентна. Не мога да кажа нищо състезанията ще покажат. Но както винаги ще ходя на всяко състезание за победа.

Колко по-различна е играта при 90-килограмовите?
– Разликата не е много голяма, но състезателите са една идея по-бавни и по-силни, разбира се.

Кои са нещата, върху които ще наблегнеш в подготовка за срещи в новата ти категория? Ще променяш ли играта си по някакъв начин?
– Ще се опитам да допълня нещо, с което да ги изненадвам. Няма как да променя играта си, мога само да добавям детайли към нея.

Как премина възстановителния ти период след Олимпийските игри в Токио? Успя ли да обърнеш внимание на близки и семейство след толкова време усилена подготовка?
Времето за близките и семейството никога не стига, гледах да съм максимално повече време покрай тях.

Виждаш ли прогрес в българското джудо и талант, който може да “наследи” лидерската ти позиция в националния отбор?
– Да, откакто се промени ръководството на федерацията, с всяка изминала година се случват по-добре и по-добре нещата, просто за всяко нещо се изисква време. Има млади момчета, с които ще стартираме годината и на които им трябва много малко, за да бъдат в топ джудистите в света.

– Какво трябва да се случи, за да бъде джудото още по-популярно в родината ни?
Според мен джудото набра голяма популярност в последните години. В залите по джудо има много деца, които искат да тренират. Може би трябва по-добра работа с медийте. В тази посока също се работи и се надявам скоро да има добър резултат.

– Как виждаш развитието на джудото в следващите пет години? Очакваш ли мащабни промени в спорта, правилата, и т.н?
– Джудото с всяка година се развива все повече и повече. За мащабни промени не мисля, че ще има. Според мен ще става все по-конкурентно. Вече се включват нации, които не сме и предполагали, че имат състезатели по джудо.

Малко след като разговаряхме с Иванов, в официалния уеб сайт на Международната джудо федерация (IJF) излезе информация, че ще има промени в критерия за оценки в спорта през новия олимпийски цикъл, така че тук можем да кажем, че прогнозата му не е била съвсем вярна :).

Имаш ли вече изграден план-график за лагери и състезания през 2022?
– Да, имаме план до Европейското състезание през април, но той подлежи евентуално на промени, заради ковид мерките.

– Какво си пожелаваш за новата година?
– Пожелавам на първо място здраве на мен и цялото ми семейство. Когато го имам, мога да гоня мечтите си. Също така си пожелавам в края на април на Европейското първенство, на което София за първи път ще бъде домакин, да зарадвам всички мои близки, фенове и България! Пожелвам на всички да бъдат здрави и по-успешни през следващата година.

`

тагове:
Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".