Начало Киокушин Сребърен медал от Световно първенство без категории за шихан Валери Димитров (ВИДЕО)

Сребърен медал от Световно първенство без категории за шихан Валери Димитров (ВИДЕО)

Сребърен медал от Световно първенство без категории за шихан Валери Димитров (ВИДЕО)
0

Вицесветовна титла в абсолютна категория за шихан Валери Димитров от 13-тото Световно първенство в Токио и изключително силно представяне на целия български отбор.

Два дни, изпълнени с много емоции, напрежение и множество съдийски грешки, които за пореден път издигнаха японски състезатели, като най-добрите в света по карате Шинкиокушин.

Шихан Валери Димитров – нашият феномен, нашият каратека, който изправи цялата зала в Токио на крака и накара цял свят да го аплодира. Единствения, който е 22 пъти европейски шампион,  3 пъти световен шампион по категории (2005 г., 2009 г. и 2013 г.), 3-то място на световното първенство в отворена категория  през 2007 г. и 2 пъти четвърти на Световното първенство в отворена категория (2003 г. и 2019 г.) остана неоценен от съдиите, които го оставиха втори от 132-мата каратеки от 45 страни в 5 континента. Шихан Валери Димитров показа истинското лице на карате, прекрасно изиграни, раздвижени и красиви срещи, изпълнени с нокаути, накараха публиката да го аплодира и да кънти – „В А-Л Е-Р И”, когато съдийските флагчета бяха вдигнати в полза на новия световен шампион – Кембу Ирики от Япония. Нашето момче, нашият шампион остана в сърцата на всички, които  го наблюдаваха като първи и единствен в света на карате Шикиокушин, въпреки че съдиите решиха да го закичат със сребро. Шихан Валери Димитров за пореден път написа историята на Шинкиокушин. Жалко, че политиката на Световните първенства е такава и фактологията ще покаже друго.

Сенпай Калоян Ташев се нареди сред 32-та, успешно преминали през първия ден каратеки, побеждавайки Филип Хайдук от Полша и Юрий Игумнов от Казахстан, но във втория ден отпадна от новия световен шампион Кембу Ирики от Япония.

Останалите наши каратеки – сенпай Фатих Фаик и сенпай Иванка Попова, напуснаха международното татами още в първия ден, след като бяха тотално ощетени и недооценени от съдиите.

Сенпай Фатих Фаик изигра отлична първа среща, реализирайки две вадзарита срещу Мартин Товайе от Белгия, а във втори кръг се изправи срещу Анджей Кинзерски от Казахстан. С него игра две продължения. Срещата бе изключително равностойна, а в края и за огромно съжаление имаше неотчетено вадзари за Фатих, което съдиите пропуснаха и срещата бе присъдена на казахстанеца.

Сенпай Иванка Попова показа отличен дух и тактически добре построена игра. В първи кръг победи Юно Шимицу от Япония, като съдиите направиха опит да я спрат, но поредицата от джодан хидза гери и неспиращите удари на Иванка Попова не позволиха това да се случи още в първи кръг. В следващия обаче жребия я изправи отново пред японка – Рен Мизутани, с която игра продължение и размяната на удари бе неспирна, но съдиите решиха и приключиха пътя на нашето момиче.