Начало Таекуондо Забъркаха МОК в нов грандиозен скандал, замесени са боксът и таекуондото

Забъркаха МОК в нов грандиозен скандал, замесени са боксът и таекуондото

Забъркаха МОК в нов грандиозен скандал, замесени са боксът и таекуондото
0

Международният олимпийски комитет (МОК) бе забъркан в нов, грандиозен скандал. В основата му стои Хо Ким, който е бивш изпълнителен директор на световната боксова асоциация ИБА (в онзи период АИБА). Кореецът е бил и шеф на маркетинг отдела на централата по таекуондо WTF.

Според неговите твърдения, хора от МОК са съдействали, чрез корупционни практики, за да може Чин Куо Ву да оглави АИБА. Ким е дясна ръка на бившия председател на боксовата федерация в продължение на 8 години, преди да бъде освободен през 2015-а. Той също така обвинява членове на МОК, че са получавали пари и коли, за да подкрепят влизането на таекуондото като олимпийски спорт през 2000 година.

От Комитета отхвърлиха тези твърдения, като определят корееца за „персона нон грата“. Те също така съобщават, че той не е потърсил етичната комисия на МОК, за да даде информация там, а директно се е обърнал към медиите, „търсейки сензация“.

МОК също така застава и с позиция, че именно заради корупционни практики на Хо Ким в АИБА, през 2019-а е било поставено под въпрос участието на бокса като олимпийски спорт и в последствие централата бе лишена от правото да организира турнира в Токио миналата година, както и този в Париж през 2024-а.

От световното таекуондо също отхвърлят въпросните твърдения. „Не сме запознати по никакъв начин с тези обвинения“, категорични са от WT, които премахнаха думата федерация на по-късен етап.

Хо Ким обвини МОК във вземане на подкупи заради бокса и таекуондото