Начало Интервюта „Златното ни момиче“ в киокушина Мариела Любенова: Многократно побеждавах себе си

„Златното ни момиче“ в киокушина Мариела Любенова: Многократно побеждавах себе си

„Златното ни момиче“ в киокушина Мариела Любенова: Многократно побеждавах себе си
0

Тя не просто е бъдещето на българското карате киокушин и на родните бойни спортове, тя е шампионското настояще.

Годината бе много специална за националката ни по киокушин и състезателка на  клуб „Киокушин“ от град Левски  Мариела Любенова. Тя навърши пълнолетие на 3-ти август и премина във възрастовата група на жените. Стъпката, макар и трудна, се оказа успешна за нея още от първия път.

На 4-ти ноември Любенова завоюва световната титла при жените в категория до 65 кг. от първенството в Казахстан, Астана. По-рано през годината бе близо и до европейската титла, но се окичи със сребро от първенството в Калининград.

На 1-ви декември бе отличена сред 40 000 родни бойци като „Спортист на 2018 г. при жените“ и получи „Златен пояс“ от Националната асоциация на бойните спортове в България.

Този месец бе обявена за почетен гражданин на Община Левски (Област Плевен).

Мариела получи и юбилеен медал по повод 95–та годишнина на училището, в което учи вече 12 години – СУ „Крум Попов”, както и почетна грамота за издигане авторитета на образователната институция, с благопожелания, благодарност и подкрепа.

Мариела Любенова е двукратен европейски шампион и сребърна медалистка от световното при девойки старша възраст; златен медал от световното и сребро от европейското при жените, многократен шампион от държавни първенства от вътрешния календар на Българската карате киокушин федерация. На състезание в Стара Загора Мариела извоюва 3 златни медала от три дисциплини – на кумите и ката при девойките и на ката при жените и купа за най-техничен състезател.

 

Каква година изпращаш?

Определено изпращам най-успешната година до този момент от спортната ми кариера. Беше доста трудна. Преминах в нова възрастова група – жени. Имах доста предизвикателства пред себе си, но беше интересна и изпълнена с преживявания година.

Световната титла ли е най-голямата ти победа през 2018 г.?

Със сигурност световната титла е най-голямата ми победа на татамито. Но за да стигна до нея многократно трябваше да побеждавам себе си.

Какво ти донесе тази титла?

От доста време работим за този успех и той е дългоочакван. Била съм трета, втора, но все нещо малко не ми достигаше за първото място. Вярвам, че всеки има своя път и нещата му се случват, когато трябва и е достатъчно готов за тях. Ето защо тази титла ми донесе огромно щастие, но и не по-малко отговорност.

Оценяват ли другите хора този успех?

Всеки по различен начин приема и оценява нашите постижения, но вярвам, че много от хората са искрени в емоциите си, радват се за нас и начина, по който представяме България.

А извън татамито, кое определяш като най-големия си успех?

Може би личностното ми самоусъвършенстване – да бъда индивид извън масата.

Каква е атмосферата в националния отбор? 

Атмосферата в отбора винаги е някак по-различна от тази на останалите места. Доста е енергична и положителна. Дори, когато знаем, че отиваме на дълъг лагер или тежък турнир, ние нямаме търпение да се съберем и да бъдем заедно. Работим заедно и обменяме опит помежду си. С всеки изминал път ставаме все по-добър екип. Партньорът е едно от най-важните неща в подготовката на един състезател. Друго важно е настроението, особено преди състезание. При нас то винаги е преповдигнато и готово за битки.

Работите с млади треньор, които съвсем доскоро сами са печелили много медали и са били шампиони. Това помага ли ви?

Нашите треньори са наистина млади, но много опитни и успели състезатели. Те са много близо до нас и бързо намерихме общ език. Мисля, че се сработваме много добре и се превърнахме в безценен тандем. Вярвам, че с това темпо ни предстоят още и големи успехи.

Какви са плановете за 2019 г. и какви цели си поставяте?

Плановете за 2019-та са много, много тренировки и работа. А целите – максимални резултати на състезанията от международния календар. По възможност да повторим титлите.

Как ще изкараш празниците?

Празниците ще прекарам с най-близките си хора и се надявам на много подаръци (смее се).

Какво си пожелаваш?

Пожелавам си 2019 г. да бъде също толкова успешна и енергична. Също така, най-важното за всеки спортист – никакви травми. А на Boec.BG пожелавам: Бъдете все така готини и лъчезарни! Весели празници и не спирайте да вярвате и дерзаете!