Начало Борба Борци сменят категории и стилове в опит да участват в Токио 2020

Борци сменят категории и стилове в опит да участват в Токио 2020

Борци сменят категории и стилове в опит да участват в Токио 2020
0

Класик ще се състезава в свободния стил, а легендарен борец се завръща на тепиха

Борбата за олимпийските квоти е голяма и това се потвърждава от последните промени, които страните направиха преди континенталните квалификации в борбата. Последната олимпийска световна квалификация ще бъде в София от 30 април до 3 май.

Оскар Пино

Световният вицешампион при най-тежките, в класическия стил, Оскар Пино ще смени стила и ще стартира при свободняците на Панамериканския шампионат. Той ще се проведе в Отава(Канада) от 6 до 9 март. 26-годишният състезател реши да направи промяната, в опит да спечели олимпийска квота. Само финалистите взимат визи за Токио 2020. Ако Пино си осигури участие на Игрите, то той ще повтори постижението на руснака Билял Махов, който през 2015-а спечели квоти и в двата стила за Игрите в Рио през 2016 година.
Но за разлика от представителя на „Сборная“, кубинецът няма да има възможност да избира.

Спечелената от него квота в класическия стил на Мондиала в Казахстан през миналата година, той бе принуден да я отстъпи на Михайн Лопес, трикратен олимпийски шампион. Пино на два пъти загуби от именития си съотборник в директните срещи помежду им в германската Бундеслига.

Още миналата година Оскар дебютира в състезания при свободняците. На Панамериканските игри той зае второ място, а на континенталното първенство завърши трети. И в двата случая Пино не успя да стане първи заради основния си конкурент в категорията – Ник Гваздовски (САЩ), който и сега в Отава ще бъде най-сериозният му противник за квотата. Но, ако жребият бъде благосклонен и двамата попаднат в различни потоци на схемата, то те ще се срещнат чак на финал. А това ще гарантира визи и на двамата.

Хаджимурат Гацалов

Промени прави и Армения в опит да спечели олимпийска квота на европейската квалификация в Будапеща от 19 до 22 март. Руският борец Хаджимурат Гацалов ще направи дебют за новата си страна в категория до 97 кг на свободния стил. Гацалов е златен медалист от Олимпийските игри в Атина през 2004 година. Той е и петкратен световен и трикратен европейски шампион. Гацалов започна този олимпийски цикъл като треньор в Казахстан.

Ако Гацалов спечели виза за Токио 2020, в тази категория (до 97 кг.) ще се съберат четирима олимпийски шампиони. Останалите са Абдулрашид Садулаев (Русия), Шариф Шарифов (Азербайджан) и Кайл Снайдер (САЩ). На 37 години Гацалов ще бъде и най-възрастният борец на турнира.

Азерът Торгул Асгаров пък тръгва в преследване на трети медал от Олимпийските игри в трета различна категория.

27-годишният борец в свободния стил ликува със златото в Лондон 2012 година при 60-килограмовите, а в Рио 2016 взе сребро на 65 кг. Сега на квалификацията в Будапеща асът ще замени травмирания Хаджимурад Гаджиев и ще гони квота в категория до 74 кг. В тази категория за азерите бронз в Рио 2016 спечели Джабраил Гасанов, който сега ще се пробва на 79 кг.