Начало Борба Грузинец дели легендата Лопес от невиждано постижение
0

Грузинец дели легендата Лопес от невиждано постижение

Грузинец дели легендата Лопес от невиждано постижение
0

Голямата звезда на кубинската борба – Михаин Лопес е само на една победа от наглед невъзможен рекорд. Той може да се превърне в първият в историята на древния спорт, който печели четири златни медала от Олимпийски игри.

От това постижение го дели единствено грузинеца Якоби Каджая. Именно той ще е последното препятствие пред Лопес по пътя към титлата в категория до 130 килограма на класическия стил в Токио. Двамата ще се изправят един срещу друг в понеделник, 2 август, от 14:20 часа.

38-годишният Лопес стигна до финалната битка, след като не даде точка на съперниците си. Легендата, който на 20 август ще навърши 39, прегази последователно румънеца Алин Чурариу с 9:0, както и иранеца Амин Мирзазадех с 8:0. На полуфинала той преодоля с 2:0 най-сериозния си противник Риза Каялп (Турция), който е 9-кратен европейски шампион!

Любопитното е, че кубинският национален тим бе на лагер в България преди да замине за Токио. Борците от Острова на свободата тренираха заедно с родните класици в Тетевен, а самият Лопес заяви, че България му е дала много и ако вземе титла в Токио, това ще е и благодарение на нашата страна.

До този момент нито един борец при мъжете не е печелил четири златни медала. Последният, опитал да направи подобно нещо, бе друг великан – Александър Карелин. Руснакът обаче бе спрян на финала от Рулон Гарднър (САЩ) в Сидни 2000.

Рулон Гарднър спря Александър Карелин кък четвъртото злато преди 21 години