Начало Борба Даниел Александров пребори Тарек в Пловдив
0

Даниел Александров пребори Тарек в Пловдив

Даниел Александров пребори Тарек в Пловдив
0

Даниел Александров направи решителна стъпка към участие на Световната олимпийска квалификация в София, която ще се проведе от 6 до 9 май. Националът ни се класира за полуфиналите на международния турнир „Дан Колов – Никола Петров” в Пловдив, след като победи по пътя си Тарек Абделслам. Схватката бе директен сблъсък за титулярното място в категория до 87 килограма на класическия стил. Александров надделя с 5:1 над европейския шампион от 2017 година.

Очаква се това да наклони везните в негова полза при разделянето на състава от старши треньора Армен Назарян. Такова ще се наложи, тъй като Европейското първенство във Варшава е от 18 до 25 април и времето няма да позволи на един и същ борец да участва и на двата турнира. Квалификацията в София е с приоритет, като на нея само финалистите в отделните категории ще спечелят квоти за Игрите в Токио.

На полуфиналите Даниел, който е призьор от европейски първенства, среща иранеца Фалахамидабади. До същата фаза на турнира в класическия стил стигнаха още Мариян Маринов (97 кг) и Радослав Георгиев (130).

Много любопитен ще бъде и сблъсъкът между Мими Христова и Юлияна Янева в следобедния сеанс при дамите. Битката е от третия кръг в категория до 68 кг. Двете също си оспорват титулярното място. Христова е европейска шампиона, а Янева – носителка на Световната купа, но в по-горната категория до 72 кг. Именно Юлияна участва на квалификацията в Будапеща през месец март, но не успя да вземе квота. На полуфинал при жените е и Мария Оряшкова (76 кг).

В свободния стил интригата около олимпийската категория до 74 килограма се размина. Али Умарпашаев бе повален от вирус, а Мирослав Киров е с травма. В тази категория обаче ще има българско присъствие на полуфиналите. Младият Иван Стоянов записа 2 победи до момента – 6:5 срещу турчина Фатих Йналан (Турция) и туш срещу казахстанеца Айтакин. За място на финала той ще спори срещу румънеца Стефан Коман, от когото загуби с 0:5 на турнира за младежи „Петко Сираков – Иван Илиев“ преди 2 седмици. В същата категория до полуфиналите стигна и Михаил Георгиев. При най-леките до 57 кг Микяй Наим също е на полуфинал след бърза победи за 1:14 мин над Йерсон Хенало (Чили) с 10:0. При 61-килограмовите Владимир Дубов пък извади ключица на ръката в схватката с казахстанеца Оспанов и напусна турнира.

Турнирът е наблюдаван от легендата Валентин Йорданов и президентът на федерацията Христо Маринов Снимки БФ БОРБА