Начало Борба Днес честваме световния ден на спорта борба

Днес честваме световния ден на спорта борба

Днес честваме световния ден на спорта борба
0

На днешния ден – 23 май се чества Световния ден на спорта борба. От 2013 година насам международната федерация по борба (United World Wrestling) решава този ден да бъде празник за всички борци на планетата.

  Датата не е случайна. Първото Световно първенство по класическа борба се провежда на 23 май 1904 година във столицата на Австрo-Унгария – Виена.

Празникът отбеляза и една от най-добрите ни състезателки по борба – Биляна Дудова.

„Честит световен ден на борбата“, написа трикратната ни европейска шампионка в три различни категории в профила си в Instagram.

Борбата е един от най-древните спортове. Първите цивилизаци в света са практикували борба. Спортът е бил популярен през цялата писана история на света. Началото на борбата може да бъде проследено от преди 15 000 години на пещерните рисунки във Франция. Ранните египетските и вавилонски релефи изобразяват борби в захвати, известни на днешния спорт.

В Древна Гърция, борбата заема видно място в легендите и литературата. Древните римляни са привлечени силно от гръцката борба, и я практикуват, но отстраняват някои от правилата по това време.

През Средновековието борбата остава популярна и се радва на патронажа на много кралства, като Франция , Япония и Англия.

Борбата обикаля света като културно наследство. От нея са се родили много национални стилове борба: „Аба“ борба, мазна борба („Каракучак“) в Турция , сумо борба в Япония, монголска борба, американска борба в САЩ, пехливанска в Иран и Индия, борба с гръб в Европа , Кюраш в Узбекистан, Швинген в Швейцария , Пенджанг Гулат в Индонезия,  Шуай Джао в Китай, Сиреум в Корея, Тигел в Етиопия и много други, пишат от chicago.bg.