Начало Борба Дудова и Вангелов с нови категории на „Дан Колов – Никола Петров“

Дудова и Вангелов с нови категории на „Дан Колов – Никола Петров“

Дудова и Вангелов с нови категории на „Дан Колов – Никола Петров“
0

Две от звездите на националния отбор на България – Биляна Дудова и Георги Вангелов, ще се състезават в нови категории на започващия във вторник международен турнир по класическа и свободна борба „Дан Колов – Никола Петров“. Двамата ще се качат в по-горните за тях категории.

59-ото издание на турнира ще се проведе в Двореца на културата и спорта във Велико Търново с участието на над 400 борци от 35 държави. Схватките ще продължат до неделя и ще бъдат излъчвани пряко в сайта на Българска федерация по Борба.

Програмата на турнира може да видите ТУК

Настоящата световната и европейска шампионка Биляна Дудова ще стартира при 62-килограмовите, където една от основните й съпернички ще бъде лидерката в тази категория Тайбе Юсеин. В началото на сезона двете направиха шампионска дуел, като се изправиха една срещу друга на Държавното първенство в Сливен. Оспорваната битка предложи много емоции и напрежение и бе спечелена с инфарктното 2:1 от бронзова олимпийска медалистка, световна и двукратна европейска шампионка Тайбе Юсеин.

Петият от олимпийските игри в Токио – Георги Вангелов, ще се бори при 61-килограмовите. Той е носител на пояса за 2019-та.

Турнирът в свободния стил ще пропуснат двама от водещите ни борци – Микай Наим и Мирослав Киров. Първият не е възстановен след преболедуване на COVID-19, докато вторият от Европейското през 2021-а разтегна връзки на коляното на една от последните тренировки.

bul-wrestling.org

На тепиха във Велико Търново ще излязат всичките по-изявени национални състезатели – Али Умарпашаев (74 кг), Джемал Али (79 кг), Ахмед Магамаев (86 кг), Ахмед Батаев (92 кг), Георги Иванов (125 кг).

В българския отбор дебют на турнира ще направят и много млади състезатели. За първи път на международния тепих ще стартира и натурализираният у нас дагестанец Рамазан Рамазанов, който на Държавното първенство през януари спечели безапелационно титлата в категория до 70 кг и бе обявен за най-техничен борец в свободния стил.

При жените единствената отсъстваща ще бъде Мими Христова. Европейската шампионка от 2020-а все още лекува травма. Всичките ни най-добри състезателки обаче ще излязат на турнира.

Евелина Николова ще мери сили в категория до 57 кг, в която спечели и бронзовия олимпийски медал от Токио 2020. При най-леките до 50 кг ще се бори Миглена Селишка. Носителката на световната купа в категория до 65 кг от 2020-а Юлияна Янева ще спори в категория до 72 кг, а Мария Оряшкова ще излезе при 76-килограмовите.

В класическия тим тимът ни ще бъде воден от лидерите Кирил Милов (97 кг), Айк Мнацаканян (77 кг), Едмонд Назарян (60 кг). Надпреварата пропуска Николай Вичев (63 кг), който също не успя да се възстанови от COVID-19.

Пълният състав на българските отбори може да видите ТУК

В последните две седмици мъжете ни имаха лагер в Тетевен заедно с националите на Индия и Алжир, а жените се подготвяха в Благоевград.

Състезанието се завръща в старопрестолния град след 33-годишна пауза, като досега само веднъж е бил домакин на схватките в свободния стил (1989), но никога в класическия.

Достъпът на публиката ще бъде при спазване на всички противоепидемични условия със запълване капацитета на залата до 30 процента, предоставяне на зелен сертификат, PCR или антигенен тест.