Начало Борба Дудова се цели в златен дубъл и догодина
0

Дудова се цели в златен дубъл и догодина

Дудова се цели в златен дубъл и догодина
0

Биляна Дудова се прицели в спечелване на още един златен дубъл на борцовия тепих. Една от големите ни звезди в женската борба спечели този сезон европейска и световна титли. Тя стана №1 в категория до 59 килограма и на двата шампионата през годината, като голямата цел, която си постави за 2022-а е да повтори успехите си.

Днес Биляна получи своята награда за Спортист №1 на месец октомври в традиционната анкета на Пресклуб „България”. Нейният личен наставник Георги Калчев пък бе отличен със званието Треньор на месеца за златния медал, който Дудова спечели от Световното първенство в Осло. С успеха си тя стана едва третата българка, с титла от шампионат на планетата при дамите, след Станка Златева и Тайбе Юсеин.

„Щастлива съм от признанието. По този начин се разбира, че трудът ми е оценен. Много трудно се стига до такива постижения. За мен е голяма гордост в една година да взема и европейска, и световна титла. Надявам се да съм мотивирала младите хора да се занимават с борба и да съм пример за тях. Аз обичам да поддържам форма дори, когато почивам. Надявам се да бъда здрава и да се задържа на върха и догодина. Имам някои стари контузии и трябва да внимавам с натоварванията”, заяви Дудова.

Нейният треньор Георги Калчев, който е и председател на ОСК ЦСКА, добави: „Радвам се за това признание. Биляна го заслужава. Примерът е много важен, да имаме такива момичета – горди и смели. Смятаме да направим лагер във Франция като част от подготовката за следващия сезон”.

www.bul-wrestling.org

На пресконференцията бе и генералният секретар на федерацията по борба Валентин Райчев, който разкри, че на 10 декември за лагер ще пристигне националният тим на Иран по свободна борба. Относно успехите на Дудова, той заяви: „Надявам се, че Биляна ще намери своето място и в анкетата за Спортист на годината. Тепърва започваме да правим планове за догодина. Мисля, че Биляна е психически готова и целеустремена да гони титла на Олимпиадата в Париж. Първо трябва да е във върхова форма за европейското”.