Начало Борба Акгюл срещу Петриашвили или епичната битка в тежката категория на борбата (ВИДЕО)

Акгюл срещу Петриашвили или епичната битка в тежката категория на борбата (ВИДЕО)

Акгюл срещу Петриашвили или епичната битка в тежката категория на борбата (ВИДЕО)
0

Едно от най-големите съперничества в борбата в момента е това между Таха Акгюл и Гено Петриашвили. Двамата гиганти в тежка категория в свободния стил (до 125 кг.) взимат титлите на големите първенства в последните години. 29-годишният Акгюл е родом от Сивас, Турция, а 25-годишният Петриашвили грузинец. Интригуващите битки между тях на финали на големи шампионати са причината Световната федерация по борба (United World Wrestling) да създаде филм за тяхното съперничество.

Съперничество

Първият сблъсък между двамата датира от 2013 година. Акгюл и Петриашвили стигат битка за титлата на силен международен турнир в Москва. След успех с 10 на 1 точки със златото си тръгва турския борец. Чак през 2017 година двамата се срещат отново. Сблъсъкът е от втори кръг на Европейското първенство, провело се в Нови Сад, Сърбия. Победата пак е за Акгюл като този път тя е още по изразителна-технически туш – 14 на 4 точки.

Същата година се провежда Световното първенство, домакин на което е френската столица Париж. И Петриашвили, и Акгюл смазват съперниците си до финала, давайки им общо 6 точки. На този шампионат изгрява звездата на грузинския борец на световната сцена. Петриашвили печели с 10 на 8 точки. Следващата година двамата отново се срещат – във финала на шампионата на Стария континент в Каспийск. Акгюл надделява след тежък сблъсък, завършил с 2 на 1 точки в негова полза. Петият сблъсък между тях отново е във финал на голям шампионат – Европейското първенство през миналата година. Акгюл влиза мощно в схватката и си тръгва с 4-успех от двубоите с Петриашвили – 7 на 0 точки.

Гено Петриашвили

Следва най-важното събитие за годината – Световното първенство, домакин на което е е Казахстан.

Шампионатът е първото събитие, на което се раздават квоти за Олимпийските игри. Петриашвили и Акгюл прегазват всичко по пътя си, достигайки до финала в категорията, с което си осигуряват участие на Игрите в Токио.

Таха Акгюл

Това обаче не им е достатъчно. Двамата се хвърлят в битка за световната титла като финалът е повече от драматичен. Акгюл повежда с 2 на 0 точки след края на първата част. Нови две точки в началото на втората дават голяма преднина за турския борец. Петриашвили отговаря с две отлични атаки и резултатът става 4 на 4 точки. Нова атака на Акгюл го приближава до победата – 4 на 6 точки. Не така обаче мисли Петриашвили, който само 7 секунди преди края взима така нужните му две точки и след 6 на 6 точки, успехът отива при грузинския борец, поради факта, че последен е спечелил точките.

Успехи

Таха Акгюл е настоящият олимпийски шампион в категорията. Мощният 192-сантиметров турчин спечели първата си олимпийска титла на Игрите в Рио през 2016 година. 29-годишният борец започва похода си към олимпийския връх още през 2012 година на Игрите в Лондон, но тогава бе спрян на 1/8-финалите от руснака Махов. От тогава насам той печели поне по един голям шампионат на година. Акгюл, който е близък с президента на Турция – Реджеп Ердоган, притежава 6 европейски и 2 световни титли. На сметката си той има и титла от Европейските игри, провели се в Баку през 2015 година, както и още три медала от свтовни първенства (2 сребра и 1 бронз).

Гено Петриашвили е трикратен световен шампион. Той е настоящ европейски и световен първенец. Грузинецът има в кариерата си още една европейска титла (2016 година), както 7 медала от големи шампионати (2 сребърни и 5 бронзови медала).