Начало Борба Сензацията Стивсън прекърши фаворитите Акгюл и Петриашвили!
0

Сензацията Стивсън прекърши фаворитите Акгюл и Петриашвили!

Сензацията Стивсън прекърши фаворитите Акгюл и Петриашвили!
0

Гейбъл Стивсън е новата голяма звезда на световната борба в свободния стил. Само на 21 години американецът ликува със злато при най-тежките, до 125 килограма, на Олимпийските игри в Токио. При това го направи по възможно най-впечатляващия и убедителен начин, на който може да сме се надявали.

Шампионът от Панамериканските игри ликува на финала в японската столица срещу един от основните фаворити – Гено Петриашвили. Грузинската машина е трикратен световен златен медалист и се превърна в единственият, който успя да вземе точки на младия си съперник. Това обаче не се оказа достатъчно, след като Стивсън ликува с 10:8 в много оспорвана и интересна схватка.

Така той заслужи първото си олимпийско злато, което предвид възрастта му от 21 години, едва ли ще е последно. Да напомним само, че кубинската суперзвезда Михаин Лопес стана именно в Токио единственият борец при мъжете, който печели 4 титли от Игрите. Той направи това в класическия стил на 38 години.

Впечатляващо в случая за Гейбъл Стивсън е и фактът, че той срази и двамата фаворити в японската столица. Преди да грабне златото, американецът победи олимпийския шампион от Рио 2016 Таха Акгюл. Направи го по наистина шокиращ начин, като го прегази на 1/4-финалите с 8:0 точки! Турчинът, който в славната си кариера преди този турнир имаше 115 победи и само 4 поражения, все пак стигна до отличие, задоволявайки се с бронза след 5:0 над монголеца Мунхтур.

Стивсън пребори суперзвездата Акгюл, след което турчинът трябваше да се задоволи с бронз. Снимка: БТА