Начало Борба Михаин Лопес пренаписа историята на олимпийската борба
0

Михаин Лопес пренаписа историята на олимпийската борба

Михаин Лопес пренаписа историята на олимпийската борба
0

Михаин Лопес записа със златни букви името си в историята на олимпийската борба. Кубинската легенда стана първият представител на класическия стил и изобщо на мъжката борба, който печели 4 златни медала от Олимпийски игри!

Ветеранът, който на 20 август ще навърши 39 години, сбъдна мечтата си и направи онова, което до днес никой не вярваше че е възможно. Лопес прегази във финала при 130-килограмовите в Токио последното препятствие, което го делеше от „куадрипъла”. Той ликува със златото в японската столица след 5:0 точки над грузинеца Якоби Каджая.

По този начин Михаин не просто спечели титлата, но го направи без да загуби нито една точка по пътя към върха! Преди това той смаза румънеца Чурариу с 9:0, иранеца Мирзазадех с 8:0, а на полуфиналите преодоля и 9-кратния европейски шампион Каялп (Турция) с 2:0.

Михаин Лопес постигна нещо невиждано в мъжката борба. Снимки: БТА

Припомняме, че Лопес бе на лагер в България с националния тим на Куба преди да замине за Токио. Борците от Острова на свободата тренираха заедно с родните класици в Тетевен.

До този момент нито един борец при мъжете не бе печелил четири златни медала. Последният, опитал да направи подобно нещо, бе друг великан – Александър Карелин. Руснакът обаче бе спрян на финала от Рулон Гарднър (САЩ) в Сидни 2000.