Начало Борба Важна 2020 година предстои за българската борба

Важна 2020 година предстои за българската борба

Важна 2020 година предстои за българската борба
0

Календарът е изпъстрен от събития като в основата са Олимпийските игри в Токио.

Българска федерация по борба излезе със спортния си календар за 2020 година. В него личат много важни състезания като годината със сигурност ще бъде тежка от физическа гледна точка. Дали обаче ще бъде успешна, предстои да разберем.

През януари предстоят държавните лични първенства, които ще се проведат в София (между 23-ти и 26-ти януари ). В началото на февруари ще се състои Европейското първенство по борба. Домакин на събитието ще бъде „Вечният град“ – Рим, Италия (от 10-ти до 16-ти февруари).

Месец март е белязан с първата олимпийска квалификация. Тя ще се проведе от 19-ти до 22-ри март, а домакин на проявата ще е унгарската столица Будапеща. До момента страната ни има само една спечелена олимпийска квота за Игрите в Токио и тя е на Тайбе Юсеин.

България ще бъде домакин на две големи събития през април.  От 9-ти до 12-ти ще се състои един от най-големите международни турнири – „Дан Колов – Никола Петров“. Изданието на надпреварата ще бъде под номер 58, а домакинът е град Пловдив.

От 30-ти април до 3-ти май София ще приеме втората олимпийска квалификация. Най-добрите, които не са взели още квоти за Токио ще премерят сили в столицата.

Припомняме, че страната ни имаше цели 11 борци на предишните Олимпийски игри, които се проведоха в Рио, а бронзов медал тогава спечели Елица Янкова.

Стигаме до върха за годината – Олимпийските игри. Турнирът по борба в Токио ще се състои от 2-ри до 8-ми август като се надяваме този спорт отново да ни донесе радост.

Поради богатия календар, Световната федерация по борба реши, че през 2020 година няма да се провежда шампионат на планетата за мъже и жени. Следващото Световно първенство трябва да се състои от 2-ри до 10-ти октомври 2021 година в Осло, Норвегия.

Снимка: Костадин Андонов

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".