Начало Борба Медал от Олимпийските игри през 1896 г. бе продаден на търг

Медал от Олимпийските игри през 1896 г. бе продаден на търг

Медал от Олимпийските игри през 1896 г. бе продаден на търг
0

Медал от първите модерни олимпийски игри бе продаден на онлайн търг за сумата от $65,625.

Ценната находка бе разиграна на търг от американската аукционна къща „RR Auction“.

Медалът е спечелен от гръцкия борец в класически стил Георгиос Цитас, който завършва на второ място в турнира по борба в Атина през 1896 г.

Отличието е направено от бронз и тежи 60 грама. Първенците са получавали медали от сребро, маслинова клонка и диплома. Тези, които са завършвали втори, са получавали медал от бронз и мед, клонка от лаврово дърво и диплома.

Медалът е направен по дизайн на фрнския скулптор Жулс Клеман Шаплен. На лицевата част на медала има портрет на гръцкия бог Зевс, който държи в дланта си богинята на победата Нике.

На задната част е изобразен Акрополът в Атина и древногръцкия храм Партенон, а по периферията на медала има надпис „Международни Олимпийски Игри в Атина, 1896“.

В комплект с медала има и копие на покана от гръцкия крал по това време Георгиос I, с която монархът е канил приближени да присъстват на специално събитие за честване успеха на 24-годишния борец.

Цитас е един от петимата състезатели от четири държави, които вземат участие в турнира по борба.

На 1/2-финал Цитас побеждава сънародника си Стефанос Христополус, а на финала губи от представителя на Германската империя Карл Шуман.

Schuhmann lotta atene 1896

Двамата се борят в продължение на 40 минути преди мачът да бъде прекратен заради късния час и липсата на видимост. Битката е подновена рано на следващия ден, като малко след рестарта представителя на домакините губи.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.