Начало Борба Международната федерация по борба въвежда промени в правилата

Международната федерация по борба въвежда промени в правилата

Международната федерация по борба въвежда промени в правилата
0

Международната федерация по борба обяви въвеждането на някои промени в правилата, които влизат в сила от този сезон.

Ръководният орган на древния спорт споделя, че новият правилник стимулира повече активност от състезателите и ще помогне за повече атрактивни схватки.

Промените влизат в сила на провеждащия се в момента във Велико Търново ежегоден турнир „Дан Колов – Никола Петров“.

Промени в свободния стил

При 30 секунди активен период състезателят, който го е спечелил и само той взема точки, след 30 секунди му се дава бонус още една точка.

При момчета, кадети и ветерани, където периодът е от 2 минути, се премахва вербалното предупреждение и се дават веднага 30 секунди активно време на пасивния борец.

Промени в класическия стил

При бягство от борба вече ще се дава предупреждение 1 точка за противника, а не както беше досега предупреждение и 2 точки.

При явно бягство от тепиха вече се дават спечелените точки, но и предупреждение заедно с 1 точка за бягството.

При поставяне на бореца в партер, съперникът вече ще може да поставя ръцете на различни места по гърба (от кръста до раменете), не само на плещите.

Оспорване на съдисйко решение може да се поиска до 5 секунди след като промяната в резултата е нанесена на таблото. Челиндж може да бъде поискан и когато борците преминат в неутрална позиция след приключване на акцията, независимо колко време е преминало.

При неточност на таблото (отменено предупреждение или точка, която все още стои), делегатът вече ще може да реагира за корекция по всяко време на срещата.