Начало Борба Натурализиран дагестанец донесе първи медал за България от Европейското

Натурализиран дагестанец донесе първи медал за България от Европейското

Натурализиран дагестанец донесе първи медал за България от Европейското
0

Рамазан Рамазанов донесе първи медал на България от Европейското първенство по борба в Будапеща. Натурализираният дагестанец спечели бронз в категория до 70-килограма на шампионата в унгарската столица, който бе и дебютен голям форум за него. Националът тушира Зирадин Байрамов от Азербайджан, който триумфира с европейската титла до 23 г. на първенството в Пловдив преди месец.

Дебютантът на европейското Рамазан Рамазанов стартира първенството с успех срещу словака Даниел Чоманик – 14:4 в категория до 70 кг. Но след това натурализираният у нас дагестанец загуби с 1:12 от грузинеца Заураби Якобишвили, трети на Мондиал 2021. В репесажите се наложи над Марк Дейч от Швейцария.

Другиярт ни представител, който влезе в битка за отличие бе Микяй Найм. Борецът в категория до 57 килограма претърпя загуба от грузинеца Бека Буджашвили с технически туш, което му отреди петото място в категорията.

Друг натурализиран национал пък стигна до битка за европейската титла на първенството в Будапеща. На полуфиналите в категория до 92 кг на свободния стил Ахмед Батаев победи азера Осман Нурмагомедов, №1 в Европа до 23 г. от 2021-а, с инфарктното 4:4. Така утре натурализираният у нас чеченец ще спори за златното отличие срещу турчина Фейзулах Актюрк, настоящ европейски шампион до 23 г.

Георги Вангелов не успя да преодолее полуфиналите и утре ще излезе в спор за бронза. Петият от олимпийските игри бе спрян в категория до 61 кг от Сюлейман Атлу (Турция), европейски шампион от 2021-а и пети на световно първенства, с 3:6. Утре в малкия финал Вангелов ще срещне състезаващия се за Унгария Гамзадгаджи Халидов, пети от световното до 23 г. през 2021 г.