Начало Борба Назначиха посмъртно Цено Ценов за почетен вицепрезидент на UWW

Назначиха посмъртно Цено Ценов за почетен вицепрезидент на UWW

Назначиха посмъртно Цено Ценов за почетен вицепрезидент на UWW
0

Огромно признание за легендата на българската борба Цено Ценов. Българинът бе провъзгласен посмъртно за почетен вицепрезидент на Международната федерация по борба (UWW). Той заемаше поста от 2016-та до кончината си през месец юни 2020-та година.

Ценов бе член на Управителния съвет на централата в продължение на 20 години. Влиянието му върху европейската и световна борба бе огромно. През 1978 година става член на Европейския съвет на ФИЛА (сега UWW), където по-късно (1995 г.) става и президент. Ценов е избран за първи път в Изпълнителните бюро на Световната федерация по борба през 2002 г. и впоследствие е преизбран през 2008 и 2014 г., а през 2016-та е избран и за вицепрезидент.

„Г-н Ценов беше типът лидер, от който се нуждаем в спорта – борбаказа Ненад Лалович, президент на Международната федерация по борба.Надявам се, че признавайки кариерата и лидерството му да мотивираме другите да служат на спорта със същата страст и цел.

Ценов наследява любовта си към спорта от своя баща Цено Ценов-старши, който е бил царски офицер и близък с легендарния Дан Колов. Ценов-старши влиза в Общото събрание на Международната федерация по борба (ФИЛА) и като член на Изпълнителното ѝ бюро до 1978 г. Управленската кариера на Цено Ценов-младши започва като секретар на Българска федерация по Борба през 80-те, а след това и като нейн вицепрезидент. В периода 1987-1989 г. той е начело на родната борба. Известен като един от най-добрите съдии по борба в света и дългогодишен президент на Европейската федерация по борба.