Начало Борба Неповторимият Боян Радев стана на 80
0

Неповторимият Боян Радев стана на 80

Неповторимият Боян Радев стана на 80
0

България се радва на много легенди в бойните спортове. Такива, които са ни вдъхновявали и са покорявали сърцата ни с умения и поведение. Имаме множество олимпийски, световни и европейски шампиони. Герои от различно естество. Но един винаги се е откроявал от останалите. По-различен, някак екстравагантен и наситен с цвят. Боян Радев, първият българин, който печели два златни медала от Олимпийски игри. Днес вездесъщият исполин от Мошино навършва 80 години!

Радев е двукратен олимпийски шампион от Игрите в Токио 1964 и Мексико 1968, златен медалист от световното първенство в Толедо 1966, световен вицешампион от Толедо 1962 и Ню Делхи 1967, и европейски вицешампион от Вестерос 1968… Победите и титлите на големия българин са безброй.

Нещо невиждано се случва, когато печели първото си олимпийско злато в Токио. Веднага след края на награждаването и българския химн Боян е грабнат от втория и третия на стълбичката и понесен на ръце. Шведът Свенсон и германецът Кил го вдигат на раменете си и така триумфално обикалят цялата зала под възторжените възгласи на публиката. Зрителите са в транс, подобно невиждано досега нещо противоречи на олимпийския протокол при церемониите по награждаването, но никой не спира тази спонтанна демонстрация на спортсменство и почит към шампиона.

През 2009 г. Боян Радев получава най-високото отличие на Международната федерация по борба „Златна огърлица“,  приет е и в Залата на славата на най-древния спорт в Оклахома (САЩ).

Думите „икона“ и „велик“ са много слаби за личност като Боян Радев – казва председателят на БОК и олимпийски шампион в скока на височина Стефка Костадинова. – Неслучайно той е първият, удостоен с отличието „Пиер дьо Кубертен“ на МОК. Реално Боян е част от историческото наследство на България. Човек, който е пример за младите, който непрекъснато ни дава светлина, сила и дух.“