Начало Борба Откриват бюст-паметник на великия Дан Колов в Плачковци

Откриват бюст-паметник на великия Дан Колов в Плачковци

Откриват бюст-паметник на великия Дан Колов в Плачковци
0

Един от най-емблематичните български бойци Дончо Данев или по-известен като Дан Колов ще бъде увековечен с бюст-паметник в град Плачковци (в близост до г. Трявна). С тази инициатива ще бъде отбелязана 130-ата годишнина от рождението на великия български борец и кечист, съобщава gabrovonews.bg.

Официалното откриване предстои на 19-ти юли (вторник) от 18:00 ч. до градския стадион в Плачковци. Това ще се случи под звуците на оркестър „Габрово“ с диригент Николай Венков и танцова формация към НЧ „Пробуда – 1924“ (Плачковци).

Дан Колов е родом от село Сенник, но корените му са свързани с Плачковци. Баща му е родом от село Горно Цоневци, а майка му от село Енчовци.

Изграждането на паметника е осъществено посредством дарения (под формана на материали и парични средства) и с помощта на Община Трявна. В осъществянето на идеята се включват десетки граждани от региона.

Очаква се на церемонията да присъстват съветника на президента на Република България по сигурността и отбраната Илия Милушев, както и Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна.