Начало Борба Песен от космоса за женската борба на летище „София”
0

Песен от космоса за женската борба на летище „София”

Песен от космоса за женската борба на летище „София”
0

С родопски гайди, погача и космическата песен „Излел е Дельо хайдутин”. Така бяха посрещнати националките ни в борбата при завръщането си от Олимпийските игри в Токио днес. „Бронзовите” Евелина Николова (57 кг) и Тайбе Юсеин (62 кг), както и Миглена Селишка (50 кг), Мими Христова (68 кг) и техният треньор Петър Касабов пристигнаха на летище „София”. Там ги очакваха десетки техни близки, роднини и приятели, които ги затрупаха с аплодисменти, цветя и подаръци.

Едва сдържам сълзите си. Много приятно съм изненадан, дано все повече се случват такива посрещания и да даваме повод за радости на хората. Удовлетворението е голямо по простата причина, че го чакахме много. Горд съм, че съм начело на този отбор”, бяха първите думи на Касабов.

Той допълни, че медалите на момичетата са изстрадани и е доволен, че за пръв път България печели две отличия от Олимпийски игри. „Трудно ми е да осмисля успеха. Тези медали са много изстрадани и се радвам, че успяхме да се преборим за тях”.

Относно бъдещето на неговия отбор, Касабов заяви:Нямам представа какво ще е то. Засега мисля да си почина. Нека да се нарадваме на успеха, пък бъдещето ще го решаваме, когато му дойде времето. Това са млади момичета с достатъчно опит, които се надявам да съберат сили и да продължат нагоре”.

Евелина Николова призна, че иска да продължи и гледа към Париж 2024. „Пътят беше много труден, много дълъг, но в същото време имах и много прекрасни моменти. Бих казала, че си заслужаваше. Токио е един трамплин за мен. Париж е съвсем скоро, така че ще се опитам там да взема олимпийското злато”.

Тайбе Юсеин от своя страна не е можела да си свие коляното, което преди близо година бе оперирано заради скъсани връзки. „Мисля си за полуфиналната среща и все повече си давам сметка, че аз всъщност направих това, което можах. Опитах се да надскоча себе си, но просто японката бе много добре подготвена. Проблемите в крака не ми попречиха в полуфиналната битка. По-скоро ми повлияха в цялостната подготовка”, каза Спортист №1 на България за 2018 година.

„Бронзовите“ Евелина Николова и Тайбе Юсеин бяха посрещнати подобаващо в София. Снимки: LAP.BG