Начало Борба Петима българи стартират днес на световното
0

Петима българи стартират днес на световното

Петима българи стартират днес на световното
0

Петима българи стартират днес на световното по борба до 23 г. в Букурещ, Румъния. На тепиха ще излезе и бронзовият медалист от световното за мъже Айк Мнацканян в категория до 72 кг на класическия стил, където негов съперник ще бъде индиецът Аджай, седми от азиатското първенство през 2016-а.

При успех на четвъртфиналите ще срещне казахстанец, сърбин или беларусин. В потока на нашия национал са още иранец, американец, руснак, с които може да се срещне на полуфиналите. Това ще бъде едва второ състезание за Айк за България, след като получи наш паспорт и близо година очакваше гражданство.

В категория до 60 кг Августин Спасов започва с Рустам Тейшов (Киргизстан), втори на световното през 2014-а и пети на престижния турнир Тахти къп тази година в Иран.

При 67-килограмовите Дейвид Димитров стартира срещу турчина Мурат Фират, трети на Евро 2017 за юноши, победител на турнирите „Никола Петров“ и „Вехби Емре“ тази година.

Росиан Дермански също ще има за съперник турски борец – Бурхан Акбудак на старта в категория до 82 кг. Представителят на южната ни съседка е световен шампион до 23 г. от 2017-а, трети на европейското за същата възраст тази година.

В категория до 97 кг Симеон Станкович излизе сращу Роман Фридрикас (Литва).

Схватките започват от 10,30 часа.

Днес са и репешажите за предишните три категории, в които имаше наши борци. Йоан Димитров стигна до пресявките в категория до 87 кг след загуба от бъдещия финалист Данил Хечавария (Куба) – 0:4. В първия кръг на репешажите той ще срещне индиеца Кумар Сунил, девети от световното за юноши през 2017-а.

При най-леките до 55 кг Недялко Петров също е на репешаж и излиза срещу арменеца Нораир Хакоян, трети на Евро 2018 до 23 г. и пети на световното за мъже. Българинът започна с победа над Бахрамов (Узбекистан), трети на мондиал 2017 и втори от световното година по-рано, с 5:2, но в следващия кръг падна от европейския шампион за 2018-а и трети от световното за мъже Нузгари Цурцумия (Грузия) – 1:4.

Захари Зашев загуби на старта в категория до 77 кг от румънеца Джордже Влад Марея с 0:6 и отпадна.