Начало Борба Шест борци, които да следите през 2021 година (ВИДЕО)

Шест борци, които да следите през 2021 година (ВИДЕО)

Шест борци, които да следите през 2021 година (ВИДЕО)
0

2021 година „чука на вратата“, а с нея и новите турнирни предизвикателства пред борците от цял свят. Предстоят олимпийски квалификации, европейски първенства, а „гвоздеят“ ще бъдат Олимпийските игри в Токио. Те бяха отложени с година поради разрастващата се пандемия от коронавирус, но най-вероятно най-големият спортен форум на планетата ще се състои през лятото на следващата година.

Целият спортен свят чака надпреварата, а кои борци ще бъдат главните действащи лица през следващата, толкова вълнуваща и чакана спортна година, предстои да разберем ?!

Ето и част от тях:

1. Абдулрашид Садулаев (Русия), свободен стил, мъже, категория до 97 кг.

twitter.com

Абдулрашид Садулаев е един от най-спряганите имета за сигурна титла за Русия на Олимпийските игри в Токио (ако страната бъде допусната на шампионата). „Аварския танк“ е истинско страшилище на тепиха като е спечелил 130 схватки от общо 132 (единствените му загуби са от азера Газмат Османов (2013 г.) и от американеца Кайл Снайдер (2017 г.)).

Садулаев няма да участва на олимпийските квалификации, но жаждата му за успехи и победи на тепиха със сигурност ще го накарат да вземе участие на Европейското първенство, което ще се състои в Полша през април. Това ще бъде негова генерална репетиция преди Игрите в Токио. Садулаев има олимпийска, четири световни и четири европейски титли до момента в своята кариера, а дагестанецът е само на 24 години. Ще успее ли някой да спре машината от Дагестан, предстои да разберем.

2. Михайн Лопес (Куба), класически стил, мъже, категория до 125 кг.

Може би най-титулуваният активен борец в света в момента, реши да се завърне, за да се опита да спечели четвърта поредна олимпийска титла. 38-годишният кубинец има спечелена квота за Игрите в Токио. Това постигна неговият сънародник – Оскар Пино, който взе среброто от последното Световно първенство, с което взе и квотата за Игрите, но бе принуден да я предостъпи на Лопес. Самият Пино ще се опита да спечели нова квота при най-тежките, но в свободния стил.

Михайн Лопес има три олимпийски, пет световни и пет панамерикански титли. В кариерата си той е печелил и множество медали и титли от Световни купи, Карибски игри, Игри на Панамериканския регион и т.н.

3. Роман Власов (Русия), класически стил, мъже, категория до 77 кг.

Роман Власов е още една от надеждите на Русия си злато на Игрите в Япония. 30-годишният борец е двукратен олимпийски шампион от последните два Олимпийски форума в категориите до 74 кг.  и до 75 кг. при класиците, а сега ще преследва трета такава в новата категория за Игрите – до 77 кг.

Руснакът е един от най-постоянните борци в изявите си като е спечелил 2 световни и 4 европейски титли, а на Световната купа по борба в Сърбия, разби конкуренцията, взимайки златото.

4. Риза Каялп (Турция), класически стил, мъже, категория до 130 кг.

31-годишният исполин от южната ни съседка е фаворитът за олимпийска титла при най-тежките в класическия стил. Това е единственото отличие, което за момента убягва на Каялп. Той ще бъде главно действащо лице през следващата година именно по тази причина. Турският борец е четирикратен световен и осемкратен европейски шампион. Той е носител на два медала от Олимпийски игри – сребро от Рио, през 2016 и бронз от Лондон, през 2012.

Най-вероятно това ще бъде и негово последно състезание като активен спортист, а какво по-добро да завърши славната си кариера с пълен комплект медали от Олимпийски игри!

Наскоро Каялп стана баща, а със своя добър приятел и колега – Таха Акгюл откриха спортен център по борба и най-вероятно след Игрите през 2021 година, то той ще насочи вниманието си към тези две начинания.

5. Аделин Грей (САЩ), жени, категория до 76 кг.

 Американката е една от най-постоянните борци в последните години при жените. 29-годишната Грей притежава цели 5 световни титли, но все още няма медал от Олимпийски игри. През миналата година тя спе1ели квота за Игрите в Токио, ставайки световна шампионкапри най-тежки за пети път. С това си постижение тя стана първата американска състезателка по борба, която достига световния връх пет пъти.

Аделин Грей е и настояща шампионка от Панамериканските игри. Именно след поставеният американски рекорд по световни титли накара САЩ и цял свят да вперят още повече очи в нея. Дали това ще натежи на Грей на Игрите догодина, предстои да разберем?!

6. Маю Мукайда (Япония), жени, категория до 53 кг. 

Няма как класацията да не мине без участието на състезателка от Япония. Най-силната школа в женската борба се надява да спечели всички категории при жените. Една от най-сигурните е тази до 53 кг. Именно там ще видим Маю Мукайда. Едва на 23 години тя вече е много познато име в световната борба. Още преди 6 години тя показа какъв потенциал притежава, печелейки безпроблемно титлата от Младежките олимпийски игри, провели се в Няндзин, Китай при 52-килограмовите.

По-късно – при жените Мукайда спечели 2 световни титли, но в категория до 55 кг., която сега е неолимпийска. Това я накара да свали до 53 кг. През миналата година Мукайда спечели два сребърни медала, именно в тази категория – на Световното първенство в Казахстан и на Азиатския шампионат. И в двата случая Мукайда беше спряна на финала от севернокорейката Пак-Йон Ми и най-вероятно това ще бъде и финала в категорията на Игрите. Дали Мукайда ще се реваншира на Ми на най-големия спортен форум и то в родната Япония, предстои да разберем ?!