Начало Бокс Блестяща Станимира Петрова завоюва седмо злато от Купа „Странджа“

Блестяща Станимира Петрова завоюва седмо злато от Купа „Странджа“

Блестяща Станимира Петрова завоюва седмо злато от Купа „Странджа“
0

Световната и трикратна европейска шампионка при жените – Станимира Петрова, доказа за пореден път, че най-старият боксов турнир в Европа е нейна запазена територия.

31-годишната състезателка спечели рекордно седмо злато на купа „Странджа“ и първо за родината ни на тазгодишното 73-то издание на турнира. Тази година надпреварата е със „златен“ статут към Диамантената лига на Международната федерация ИБА и е с награден фонд от 200 хиляди долара.

Непоклатимата българка победи Дина Жоламан (Казахстан) във финала при 54-килограмовите с 5:0 съдийски гласа, като триумфът ѝ не бе поставен под въпрос през нито една секунда от мача.

Българска федерация по бокс

Станимира доминираше във всеки един аспект от играта, възпозлвайки се чудесно от предимството ѝ в ръста и разтега. Дясната ръка на българката попадеше почти винаги в целта, а скъсяването и увеличаването на дистанцията се случваше само и единствено по нейно желание.

Това е трети златен медал за Петрова в тази дивизия. Тя стана първа в 54-килограмовата категория през 2015-та и 2017-та. През 2016-та Петрова доминира в категория до 51 кг., а през 2018-та, 2019-та и 2021-ва тя отказа конкуренцията в категория до 57 кг.

Българска федерация по бокс

Станимира е и трикратна носителка на Купа „Страджа“, а с представянето си през последната седмица даде сериозна заявка и за 4-ти трофей.

Малко преди нея на ринга за своя финал се качи и натурализираният кубинец Хавиер Ибаниес (57 кг). За съжаление, състезаващият се за България боксьор не успя да се поздрави с победата и отстъпи с 1:4 съдийски гласа на узбекистанеца Абдумалик Калоков.

Във вечерната сесия, която започва от 18:00 часа, предстоят още два финала с родно участие. На ринга ще видим Кристиян Николов (80 кг), който ще се изправи срещу Одилжон Аслонов (Узбекистан). Веднага след него Радослав Панталеев (92 кг) ще срещне друг узбекистанец – Мадияр Сайдраксимов.