Начало Бокс Боксьорите, които всяваха страх (част 3)

Боксьорите, които всяваха страх (част 3)

Боксьорите, които всяваха страх (част 3)
0

Сони Листън

Никой, включително и самият Листън, не знае точната дата на раждането му, а смъртта му е обгърната в мистерия и до ден днешен. 

Баща му Тоби Листън има 25 деца, които са били принудени да живеят със страстта му към алкохола и насилието. 

От ранна възраст Сони се замесва с улични банди и дори води една от тях. Младежите обират редица магазини, а властите му дават прякора “Бандита с жълтата тениска”. 

Докато излежава пет годишна присъда за нападение над полицай, Листън е забелязан от някои мениджъри в играта. Дори му е уреден спаринг срещу професионалист за да се докаже потенциалът му. Търман Уилсън се отказва след 2-ри рунд с думите “Искам да се разкарам оттук! Този ще ме убие!”

Първият му договор е обвързан с изявени лица от италианската мафия, с които ще е в близък контакт до сетния си дъх. Благодарение на тях, Сони се изправя срещу противници, които откровено са се страхували да се боксират с него.

Към визитката му можем да добавим и най-големите длани в историята на бокса – цели 38 см.

Самият Мохамед Али разказва интересна история, оправдаваща присъствието на Листън в днешния материал.

“Малко преди да подпишем контракта си за първия мач го видях на  маса за зарове в Лас Вегас. Много хора се бяха събрали наоколо и наблюдаваха играта. Аз се появих зад него и грабнах няколко от чиповете му. Той се пошегува, може би защото бяхме сред много хора и оценяваше усилията ми да промотирам мача. Отидох по-далеч и взех заровете от ръцете му. Това го жегна, но не достатъчно. След малко извадих воден пистолет от сакото си и го напръсках. Тогава той ме прикова с онзи негов поглед и ми каза съвсем тихо, без никой да чуе “Хайде да излезем навън”. Когато стана, цялото това множество му направи път. В този момент си спомних всички истории от миналото му. Как е пребивал полицаи и как е чупил крайниците на някои корави престъпници. Няма да лъжа – това беше първият път, в който наистина се уплаших от някого. Веднага си плюх на петите.”

Смъртта му също е обвита в мистерия. Открит е от съпругата си няколко дни след като умира. До ръката му има спринцовка с хероин, а по ръцете му следи от употреба. Официалната версия е свръхдоза. Единственият проблем на близките му с версията на полицията е неговия пословичен страх от инжекции. Според мнозина, е ликвидиран от мафията като прекалено голяма заплаха с всичко което знае.

Сони Листън присъства сам в поредицата ни, поради една проста причина. Той е олицетворението на думата „страх.“ Физиката му, както и боксовите умения, съставляват само малка част от аурата му. Тук присъства и излъчването на спокойните му, тъмни очи. Поглед, който ти казва, че за него наказанието и болката са нещо нормално. Част от живота, която би подарил на противниците си на ринга и извън него, без особена емоция.

Боксьорите, които всяват страх (част 1)

Боксьорите, които всяват страх (част 2)