Начало Бокс Боксьорите ни с проблеми, но и сериозни амбиции преди „Странджа“
0

Боксьорите ни с проблеми, но и сериозни амбиции преди „Странджа“

Боксьорите ни с проблеми, но и сериозни амбиции преди „Странджа“
0

Българските боксьори се оплакаха от различни здравословни проблеми преди 73-ото издание на Купа „Странджа“. Турнирът ще се проведе от 20 до 27 февруари в зала „София“, като ще бъде с награден фонд от 200 хиляди долара. 460 боксьори от 39 държави ще участват в него и въпреки проблемите, родните национали изявиха сериозни амбиции в Пресклуб „България“.

Сред тях е и трикратната носителка на Купа „Странджа“ Станимира Петрова. Звездата на женския ни бокс ще участва в нова категория, до 54 килограма, на която спечели и световната си титла през 2014 година. Тя пропусна част от подготовката заради боледуване от коронавирус.

February 15, 2022, София: Пресконференция 73 – ТИ ТУРНИР ЗА КУПА „СТРАНДЖА“ в Пресклуб България, Tuesday (Photo by Ивайло Дончев/Стартфото Ivaylo Donchev/startphoto.bg 2022)

„Купа „Странджа“ е празник за бокса. Винаги започвам годината с него, за осми път ще участвам и шест пъти съм ставала първа, надявам се и тази да се справя добре. Връщам се в старата си категория, до 54 килограма. Чувствам се добре и искам да покажа какво мога. Никога няма да преодоля Олимпийските игри в Рио и Токио. Но това е минало, гледам напред. Имам поставена цел в следващите три години до Париж и ще дам най-доброто от себе си, за да реализирам онова, което не успях до момента“, каза Петрова.

Ангел Ангелов, национален треньор, жени:

„Благодаря на федерацията за осигурената подготовка. За съжаление момичетата се разболяха на лагера и се наложи да го съкратим на две седмици. Основните ни състезателки бяха с температура и главоболие – Станимира Петрова, Габриела Димитрова, Мелис (Йонузова), наруши се подготовката още в началото. Но момичетата са много мобилизирани, дават всичко от себе си и съм сигурен, че ще се представят достойно“.

Петър Лесов, личен треньор на Станимира Петрова:

bgboxing.org

„За съжаление, не проведохме пълноценно тренировката, пропуснахме около седмица. Направихме два спаринга, предстои ни утре още един, момичетата навлизат в добра форма. Турнирът „Странджа“ винаги преди големи първенства показва на какво ниво сме и за Световното да си направим сметка какво липсва на състезателите. Надявам се, макар и с тези пропуски, че ще се представим добре. Аз се надявам, че тя (Станимира) ще навлезе силно в турнира, да свикне с новата категория и след това да се цели в световната титла. Печелила е много пъти „Странджа“, надявам се пак да я спечели“.

Жоел Арате, главен треньор, мъже:

„Благодаря на федерацията, че ни финансира за това голямо събитие. Хавиер (Ибаниес) ще се бие със същия боксьор, с който имаше инцидент на световното първенство – французин. В неговата категория е и световният шампион от САЩ. Очакваме да покажем качеството, което притежава целият отбор. Трябва да подчертаем подобрението и напредъка на Кристиян Николов и също така новите момчета, които преминаха от младежкия в мъжкия отбор, те имат силно желание да се докажат. От нашите най-опитни състезатели очакваме най-добрите резултати“.

Борислав Бояджиев, национален треньор младежи и мъже:

„Искам да дадат най-доброто от себе си, за да постигнат максималния резултат спрямо възможностите им. Младите боксьори се надявам да се влеят достойно в редиците на мъжкия бокс, да стъпят стабилно. Имат пример от Радо Панталеев и Дани Асенов и вярвам, че ще дадат всичко от себе си. Скачат направо в дълбоките води, но сме готови за това предизвикателство“.

Радослав Панталеев, носител на купата за 2021 г.:

„Очакванията са много големи. Подготовката не премина по план, защото се качих на Белмекен, разболях се и на втория ден слязох. Тренирах в София, но тази седмица ще направим спаринги и ще изчистим детайлите. Не за първи път се сблъсквам с трудности, но вярвам, че ще се правя добре“.

Кристиян Николов:

„Тренирани сме, надявам се да дадем най-доброто от себе си, за да атакуваме първите места. След това имаме европейско до 22 години и за мъже, целим се високо. Трябва да вървим напред и нагоре“.

Хавиер Ибаниес:

„Благодаря на федерацията, че ни осигуриха такава добра подготовка. На Белмекен тренирахме много добре, чувстваме се в отлична форма и очакваме много добър резултат“.

Даниел Асенов:

February 15, 2022, София: Пресконференция 73 – ТИ ТУРНИР ЗА КУПА „СТРАНДЖА“ в Пресклуб България, Tuesday (Photo by Ивайло Дончев/Стартфото Ivaylo Donchev/startphoto.bg 2022)

„Тренировъчният процес мина успешно за нас. Успяхме да влезем във форма и ще опитаме да дадем най-доброто от себе си“.

Радослав Росенов:

„Подготовката мина успешно. Напълно готов съм да вляза при мъжете и да им покажа на какво съм способен“.

Уилиам Чолов:

„Тренирахме много усърдно. „Странджа“ ще бъде много сериозен турнир, със силни боксьори. Мотивиран съм да покажа най-доброто от себе си. Ще гледаме да надграждаме и да трупаме победи“.

Списък на националните ни отбори за Купа „Странджа“

Национален отбор мъже

48 кг: Ергюнал Сабри

54 кг: Даниел Асенов, Ясен Радев

57 кг: Хавиер Ибаниес, Николай Маринов

60 кг: Радослав Росенов

63.5 кг: Кирил Русинов, Красимир Джуров

67 кг: Венсан Киркоров

75 кг: Рами Киуан, Уилиам Чолов

80 кг: Кристиян Николов

92 кг: Радослав Панталеев

+92 кг: Йордан Ернандес

Национален отбор жени

48 кг: Севда Асенова

50 кг: Златислава Чуканова

52 кг: Габриела Димитрова

54 кг: Станимира Петрова

57 кг: Светлана Каменова

63 кг: Аслъхан Мехмедова

66 кг: Мелис Йонузова