Начало Бокс Боксът е в кръвта им
0

Боксът е в кръвта им

Боксът е в кръвта им
0

Боксът е в кръвта им. Колко често сте чували това изречение? И колко пъти то не е отговаряло на истината? Сигурно стотици. В тези конкретни 10 случая обаче, максимата е на 100 процента достоверна. От Boec.bg ще ви представим десет от най-големите фамилии, в които любовта към бокса, а и уменията, се предават от поколение на поколение с една единствена цел – първото място.

10. Юбанкс

Спокойно може да поставим тази британска фамилия на десета позиция в класацията. Крис Юбанк-старши е бивш световен шампион в две категории и е една от иконите на Острова. Той доминираше на ринга през 90-те години, като постигна 45 победи в 52 мача, при две равенства. Неговият син Крис Юбанк-младши все още е далеч от тези постижения. Но с успеха над Лиъм Уилямс по-рано през годината, успя да докаже, че е част от Топ 10 в средна категория и е близо до световна титла. Братята на Юбанк-старши – близнаците Питър и Саймън също са се боксирали професионално.

9. Хатън

Рики Хатън – „Наемният убиец“ е човекът, който предвожда тази фамилия. Той е бивш световен шампион в две категории, като паметна ще остане победата му над Костя Тцю. Но ако всички знаем кой е той, не бива да пропускаме брат му Матю. Той е бивш европейски шампион в полусредна категория, който има 12 рунда с Канело Алварес в мач за световния пояс в лека-средна. Синът на Рики – 21-годишният Кембъл Хатън, в момента е 7-0 и прави успешни първи стъпки на ринга.

8. Чарло

Снимка: БТА

Близнаците Чарло са пример, че може да имаме много сходни успехи в много сходни хора, не само на външен вид, но и като характери. Джермал Чарло е по-големият от двамата, като е батко с една минута. Той има 32 поредни победи и е печелил световните титли в две различни категории. Джермел Чарло обаче в момента е на върха на пирамидата, като спечели всички пояси в лека-средна категория след нокаут над Бриан Кастано. На 32 години дуото има необходимото, за да претендира за величие.

7. Смит

Снимка: БТА

И четиримата братя от тази фамилия са се боксирали за световни титли. Какво постоянство, нали така? И ако Пол и Стивън имаха хубави кариери, то тези на Лиъм и Калъм са наистина отлични. Лиъм е бивш световен шампион, който в момента е в серия от две поредни победи. По-малкият Калъм има само едно поражение в кариерата си, идващо от Канело Алварес и е носител на пояс в супер-средна дивизия.

6. Фюри

Тук изненада няма. Тайсън Фюри разбира се води парада на тази фамилия. Световният шампион в тежка категория е доминиращият в клана, но не е единствен. Братовчед му Хюи не е толкова впечатляващ, но е претендент. Томи Фюри няма загуба в лека-тежка категория, макар да е доста под въпрос като умения. Питър Фюри е отличен треньор, а големият Джон също е минал през школовката, включително и на мачовете с голи юмруци.

5. Кличко

Има ли някой, който да не е чувал за тях? Всеки от двамата братя може да бъде определен за легенда в тежка категория. Доминиращи на ринга, тандемът стряскаше всеки противник. По-големият брат Виталий бе с желязна брадичка и страховита мощ. Владимир бе с една идея по-колеблив от него. Двамата имат общо 94 победи с нокаут! Да не говорим, че заедно комбинират 40 мача за световни титли, а в момента са част от войската на Украйна в отбраната срещу Русия.

4. Маркес

youtube.com

Макар да са по-дребни от Кличко, това не ги прави по-маловажни. Хуан Мануел Маркес проведе четири исторически битки с Мани Пакияо и е считан за един от най-великите мексикански боксьори за всички времена. Неговият по-малък брат Рафаел Маркес, който не е толкова техничен, но е значително по-мощен, също бе многократен световен шампион, който също остави солидно наследство. И двамата са част от Залата на славата.

3. Али

WBC and WIBA super middleweight champion Laila Ali is kissed by her father, boxing great Muhammad Ali, at the MCI Center in Washington in this June 11, 2005 file photo.

Името на Мохамед Али говори само за себе си. Той е считан от мнозина за най-великия боксьор в тежка категория за всички времена и за емблема на целия спорт заминалия век. Какво по-хубаво за начало? Но дъщеря му Лейла Али също бе невероятна на ринга. Тя бе лице на женския бокс в началото на този век, като се оттегли от сцената с 24 поредни победи. Братът на Мохамед – Рахман също имаше своите добри моменти, а внукът му Нико Али Уолш в момента пробива път към голямата сцена.

2. Спинкс

Леон и Майкъл Спинкс са първите братя, които печелят световната титла в тежка категория. Мнозина може би си спомнят последните 91 секунди от кариерата на Майкъл, който бе нокаутиран от звяра Майк Тайсън. Но той бе един от най-големите шампиони в лека-тежка категория. Да не забравяме също така, че синът на Леон – Кори Спинкс също спечели световни титли в две различни категории, като претендираше за трета. Три елитни боксьора от една кръвна линия. Това е наистина прекрасно.

1. Мейуедър

Това е кралската фамилия на боксов Лас Вегас. Флойд Мейуедър-младши е смятан от мнозина за най-добрия боксьор в историята, след като записа 50 поредни победи и спечели световни титли в 5 различни категории. Чичо му Роджър също бе много опасен на ринга и е бивш световен шампион в две различни дивизии през 80-те. Бащата Флойд-старши и чичо Джеф също бяха претенденти. Като добавим кариерите им като треньори, то ситуацията става доста сериозна.